Beleggingsmunten

Beleggingsmunten

3 januari 2024
Beleggingsmunten zijn interessante investeringen met een lange geschiedenis. Ze zijn niet alleen financiële instrumenten, maar hebben ook tastbare waarde. We ontdekken de wereld van beleggingsmunten, met specifieke aandacht voor zilveren en gouden varianten.
Leestijd 3 minuten

Wat zijn beleggingsmunten?

Beleggingsmunten zijn bijzondere munten. Hun waarde hangt af van hoeveel fijn goud of zilver erin zit. Ondanks dat ze meestal een geschatte waarde hebben, is de echte waarde meestal veel hoger, gebaseerd op het edelmetaal dat ze bevatten.

Wat zijn Bullion munten?

Bullion munten zijn zuivere gouden munten of zilveren munten, ontworpen voor beleggers als een eenvoudige manier om te investeren in edelmetalen. De Bullion munten hebben standaardgewichten zoals een troy ounce. Ze hebben wereldwijd acceptatie vanwege hun hoge zuiverheid en gewicht. Bullion munten worden voornamelijk uitgegeven door overheidsinstanties, maar er zijn enkele gevallen waarin Bullion munten worden geproduceerd door particuliere instellingen.

De zuiverheid van de munt in combinatie met het gewicht is meestal in de munt geslagen. Bullion munten kunnen direct worden gekocht bij een overheidsinstelling of privé-instelling die de munt produceert, als er voorraad beschikbaar is.

Gouden beleggingsmunten: Historie en kenmerken

Vroeger werden gouden munten gebruikt als betaalmiddel. Naarmate gouden munten evolueerden naar beleggingsinstrumenten, zijn er munten ontstaan die vooral bedoeld zijn als investering. Belangrijk om te weten is dat de waarde van deze munten vooral wordt bepaald door hoeveel fijngoud erin zit, en dat wordt gekoppeld aan de huidige marktprijs.

Een belangrijk verschil tussen beleggingsmunten en verzamel- of herdenkingsmunten is dat beleggingsmunten zich echt richten op investeren. Terwijl herdenkingsmunten weliswaar een waarde in goud hebben, is hun belangrijkste doel vaak historisch of decoratief.

Wettelijke aspecten en criteria

De Europese Commissie en de Nederlandse wetgeving stellen specifieke criteria vast voor het definiëren van beleggingsmunten. Enkele bepalende kenmerken zijn onder meer:

 • Goudgehalte hoger dan 90%.
 • Geslagen na 1800.
 • Wettig betaalmiddel (of geweest).
 • Verkoopwaarde niet hoger dan 80% van de goudmarktwaarde.

Nederlandse beleggingsmunten

Nederland heeft diverse beleggingsmunten die aan de eerder genoemde criteria voldoen. Enkele voorbeelden zijn de gouden dukaat, de 1 gulden munt, en de 10 euro munt. Een ‘dukaat’ is een gouden munt die vroeger in Europa als betaalmiddel gebruikt werd.

Courante beleggingsmunten in Nederland

Naast nationale munten worden er veel buitenlandse beleggingsmunten verhandeld in Nederland. Populaire keuzes zijn onder andere de Amerikaanse Eagle, Canadese Maple Leaf, en de Oostenrijkse Philharmoniker.

Zilveren Beleggingsmunten: Een voordelige investering bij Goudonline

Goudonline biedt een scala aan zilveren beleggingsmunten, waaronder de Maple Leaf, en Krugerrand. De lage premies maken het mogelijk om voordelig te investeren in fysiek zilver, zonder dat het ontwerp jaarlijks verandert. Hierdoor wordt verzamelwaarde vermeden. Waarom zou u nadenken over investeren in zilver? De voordelen zijn best groot:

 • Lage premies.
 • Wereldwijd herkenbaar.
 • Handelbaar op elk moment.
 • Wettig betaalmiddel in het land van herkomst.

Waarom Goudonline.nl?

 • Hoogste prijsgarantie: Door onze lage operationele kosten kunnen wij zowel bij inkoop als verkoop de beste prijs bieden.
 • Discreet en veilig: Onze werkwijze is discreet, veilig en efficiënt. Geen dure winkelpanden; wij werken op afspraak voor uw privacy.
 • Gratis en vrijblijvende taxatie: Onze deskundige taxaties zijn gratis en vrijblijvend, zodat u zonder verplichtingen meer te weten kunt komen over de waarde van uw goud.
 • Direct op uw rekening: Tevreden? Dan betalen wij u direct uit!

Bij Goudonline.nl staat betrouwbare informatievoorziening voorop. Voor meer gedetailleerde informatie over het kopen van goud, gouden munten, en zilver munten neemt u gerust contact met ons op.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

1 troy ounce gouden Krugerrand munt 2023/2024

 2.310,49

1 - 2 weken levertijd

1 troy ounce gouden Maple Leaf munt 2023/2024

 2.310,49

1 - 2 weken levertijd

1 troy ounce gouden Philharmoniker munt

 2.295,17

Neem contact met ons op

1 troy ounce zilveren Maple Leaf munt 2023

 33,20

1 - 2 weken levertijd

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen