Btw-vrij zilver kopen: mogelijk of niet?

Btw-vrij zilver kopen: mogelijk of niet?

18 juni 2024
Bent u geïnteresseerd in het kopen van zilver in Nederland, dan vraagt u zich wellicht af of het mogelijk is om btw-vrij zilver te kopen. In deze blog duiken we dieper in deze vraag en bespreken we de mogelijkheden en voordelen van het investeren in zilver.
Leestijd 3 minuten

Btw en zilver: hoe zit het?

In Nederland is het kopen van zilver niet altijd belastingvrij. Over de meeste zilverproducten, waaronder zilverbaren, wordt 21% btw geheven. Behalve dat zilver als investeringsmiddel wordt gezien, heeft het ook een industriële toepassing. Hierdoor wordt het belast met hetzelfde btw-tarief als andere goederen en diensten.

Zijn er uitzonderingen?

Ja, er zijn uitzonderingen waarbij u btw-vrij zilver kunt kopen. Een van de populairste opties is het kopen van zilveren munten. Zilveren beleggingsmunten zijn in de meeste gevallen vrijgesteld van btw. De reden hiervoor is dat deze munten worden gezien als wettig betaalmiddel en beleggingsproducten, niet als industriële grondstoffen.

Hoe kunt u btw-vrij zilver kopen?

Wit u beleggen in zilver zonder daar btw over te betalen? In tegenstelling tot het kopen van goudbaren betaalt u over zilverbaren btw. Gelukkig is er een uitzondering die we al hebben aangestipt. Daarnaast is er nog een andere mogelijkheid om te investeren in btw-vrij zilver.

1. Zilveren beleggingsmunten

Zoals vermeld zijn zilveren beleggingsmunten een uitstekende manier om zilver zonder btw te kopen. Deze munten worden wereldwijd erkend en zijn gemakkelijk verhandelbaar. In ons assortiment kunt bijvoorbeeld terecht voor een breed aanbod aan zilveren munten waaronder:

Deze munten zijn niet alleen vrijgesteld van btw, maar ook aantrekkelijk voor verzamelaars vanwege hun vaak beperkte oplages en mooie ontwerpen.

2. Investeringen in het buitenland

Een andere optie is om zilver in het buitenland te kopen, waar mogelijk andere belastingregels gelden. In sommige landen is zilver onder bepaalde omstandigheden vrijgesteld van btw of geldt er een lager tarief. Let wel op dat bij het importeren van zilver naar Nederland alsnog btw en eventueel invoerrechten betaald moeten worden. Dit maakt deze optie vaak minder aantrekkelijk, maar het kan interessant zijn als u in het buitenland woont of werkt. Overigens kunt u ook gebruikmaken van een douane-entrepot die onder douanetoezicht staat. De opslag moet wel in Europa plaatsvinden, maar hierdoor bent u gevrijwaard van het betalen van btw.

Voordelen van het kopen van zilver

Overweegt u zilver te kopen? Ook als daar een btw-tarief overheen komt, profiteert u nog altijd van diverse voordelen.

1. Bescherming tegen inflatie

Zilver wordt vaak gezien als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Net als goud behoudt zilver zijn waarde en biedt het bescherming tegen inflatie. In periodes van stijgende prijzen kunnen edelmetalen als zilver dienen als waardevaste investering.

2. Diversificatie van uw portefeuille

Het toevoegen van zilver aan uw beleggingsportefeuille kan helpen om uw investeringen te diversifiëren. Het verspreiden van uw investeringen vermindert het risico, omdat u niet afhankelijk bent van de prestaties van één enkele beleggingscategorie. Zilver kan een waardevolle aanvulling zijn op een portefeuille die verder bestaat uit aandelen, obligaties en vastgoed.

3. Liquiditeit

Zilver is een zeer liquide belegging. Dit betekent dat het gemakkelijk verhandelbaar is en u het snel kunt omzetten in contant geld. Zilveren baren en munten zijn wereldwijd erkend en worden door veel handelaars gekocht en verkocht.

4. Industriële vraag

Naast zijn rol als beleggingsmiddel, heeft zilver ook tal van industriële toepassingen. Het wordt gebruikt in elektronica, zonne-energie en de medische sector. Deze industriële vraag zorgt voor een stabiele basis voor de zilverprijs, wat het tot een aantrekkelijke investering maakt.

Zilver kopen bij Goudonline.nl

Hoewel het kopen van zilver in Nederland vaak gepaard gaat met 21% btw, zijn er zeker mogelijkheden om btw-vrij zilver te kopen. Zilveren beleggingsmunten zijn een uitstekende keuze, omdat ze vrijgesteld zijn van btw en gemakkelijk verhandelbaar zijn. Daarnaast heeft u kunnen lezen dat ze interessante voordelen bieden waaronder bescherming tegen inflatie, diversificatie van uw portefeuille, liquiditeit en een stabiele vraag vanuit de industrie.

Overweegt u te investeren in zilver? Laat u goed informeren over de mogelijkheden. Door slim te investeren kunt u profiteren van de vele voordelen die zilver als edelmetaal biedt. Bij Goudonline.nl geven we u graag meer informatie over wat voor u mogelijk is en over ons uitgebreid assortiment. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

Gerelateerde berichten

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen