Goud en belasting betalen

Goud en belasting betalen

25 april 2024
Goud is een populaire belegging, maar er zijn een aantal fiscale aspecten waar u rekening mee moet houden. In deze blogpost bespreken we alles wat u moet weten over goud en belasting betalen.
Leestijd 5 minuten

Welke belasting moet u betalen over goud?

Als u investeert in goud, is het belangrijk om de fiscale aspecten van goudbezit te kennen. Er zijn twee soorten belasting die van toepassing kunnen zijn op goudbezit: vermogensbelasting en btw.

Vermogensbelasting

In Nederland betaalt u belasting over uw vermogen, inclusief uw goudbezit. Dit heet vermogensbelasting. U betaalt deze belasting over de waarde van uw goud in box 3 van uw belastingaangifte.

Maar er is ook goed nieuws: er is een vrijstelling voor vermogensbelasting. In 2024 betekent dit dat u over de eerste € 50.650 (alleenstaande) of € 101.300 (partners) geen belasting betaalt.

Hoe werkt het?

  • De waarde van uw goud: de waarde van uw goud wordt bepaald op basis van de goudkoers op 1 januari van het belastingjaar. U kunt deze waarde vinden op de website van de London Bullion Market Association (LBMA). Lees hier meer over de goudprijsverwachting voor 2025.
  • De vrijstelling: de vrijstelling wordt afgetrokken van de waarde van uw goud. Als uw goudbezit minder waard is dan de vrijstelling, betaalt u geen vermogensbelasting.
  • Belasting over het bedrag boven de vrijstelling: Als uw goudbezit meer waard is dan de vrijstelling, betaalt u vermogensbelasting over het forfaitaire rendement dat wordt berekend over het bedrag boven de vrijstelling. Het tarief voor vermogensbelasting in 2024 is 31%. Dit betekent dat als het forfaitaire rendement 4% is en u heeft €60.000 boven de vrijstellingsgrens, uw belastbare rendement is €2.400 (4% van €60.000). U betaalt dan 31% belasting over €2.400, wat neerkomt op €744.

Btw

In Nederland betaalt u over de meeste aankopen btw, 21% over de aankoopwaarde. Dit geldt ook voor goud, tenzij u het goud koopt als belegging. In dat geval is de aankoop van btw vrijgesteld.

Geen btw over goud: voorwaarden over de vrijstelling

Er is geen btw verschuldigd over de aankoop van goud als u aan de volgende voorwaarden voldoet.

1. Intentie om te houden

U koopt het goud met de intentie om het voor een langere periode te houden (langer dan een jaar). U koopt het goud dus niet om het snel weer te verkopen.

2. Geschikte vorm

U koopt het goud in een vorm die geschikt is voor beleggingen. Dit betekent dat u fysiek goud koopt in baren of munten. Sieraden en andere gebruiksvoorwerpen van goud vallen niet onder de btw-vrijstelling.

3. Erkende handelaar

U koopt het goud van een erkende handelaar in edelmetalen, zoals Goudonline.nl. Dit is een handelaar die geregistreerd is bij de Belastingdienst en die voldoet aan de voorwaarden voor de btw-vrijstelling.

Tip: vraag bij de aankoop van goud altijd naar de btw-factuur. Bewaar deze factuur samen met de andere bewijsstukken, zoals de verklaring van de verkoper en het bewijs van kluisbewaring (optioneel).

Hoe kunt u bewijzen dat u het goud koopt als belegging?

U kunt bewijzen dat u het goud koopt als belegging door de volgende documenten te bewaren:

  • De factuur van de aankoop van het goud.
  • Een verklaring van de verkoper waarin staat dat het goud is gekocht als belegging.
  • Bewijs dat u het goud in een veilige kluis bewaart.

Hoe kunt u uw belastingaangifte invullen?

Het invullen van uw belastingaangifte is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat u voldoet aan de fiscale verplichtingen met betrekking tot uw goudbezit. Volg deze stappen voor het invullen van uw belastingaangifte.

1.     Verzamel alle benodigde informatie

Zorg ervoor dat u alle relevante documenten en informatie bij de hand hebt voordat u begint met uw belastingaangifte. Dit zijn onder andere de gegevens over uw goudbezit, zoals de aankoopdatum, de aankoopprijs, en de huidige waarde van het goud.

2. Ga naar de website van de Belastingdienst

Log in op de website van de Belastingdienst met uw DigiD. Dit geeft u toegang tot het online-aangifteprogramma.

3. Selecteer de juiste box

Kies de juiste box waarin u de waarde van uw goud moet opgeven. In de meeste gevallen valt goud onder box 3, die betrekking heeft op het belastbare vermogen.

4. Vul de gegevens in

Voer de waarde van uw goud in op de daarvoor bestemde plek in het aangifteprogramma. Dit is de waarde zoals deze op de peildatum van 1 januari van het betreffende belastingjaar van toepassing is.

5. Controleer en verstuur uw aangifte

Controleer alle ingevulde gegevens zorgvuldig voordat u uw belastingaangifte definitief verstuurt. Zorg ervoor dat alle informatie correct is en dat u geen fouten hebt gemaakt.

6. Bewaar uw documenten

Bewaar alle documenten en gegevens met betrekking tot uw belastingaangifte zorgvuldig voor uw administratie. Dit kan van pas komen in geval van controle door de Belastingdienst.

Tips om te besparen op belasting

We geven u een aantal praktische tips die u kunnen helpen om uw belastingdruk te verlagen en meer rendement te behalen uit uw goudinvesteringen.

Koop goud als beleggingAls u goud koopt om het voor een lange tijd te houden als een investering, hoeft u geen extra belasting te betalen bij de aankoop. Dit kan u geld besparen, vooral bij grote aankopen.

Bewaar uw goud in een kluis

Als u uw goud in een kluis bewaart, kunt u de waarde van uw goudbezit mogelijk verlagen door de kosten van de kluis in aftrek te brengen. U kunt de kosten van de kluis in hetzelfde belastingjaar vermelden als ‘kosten ter zake van het beheer van uw vermogen’ in box 3 van uw belastingaangifte.

De Belastingdienst accepteert alleen de kosten die direct gerelateerd zijn aan het beheer van uw goudbezit. Dit betekent dat u de volgende kosten kunt aftrekken:

  • Huur van de kluis: de kosten van het huren van een kluis in een bank of een andere beveiligde locatie.
  • Verzekeringspremie: de premie voor een verzekering die uw goudbezit tegen diefstal of schade beschermt.

Diversifieer uw beleggingen

Het is slim om uw geld over verschillende soorten investeringen te verdelen, waaronder goud. Op die manier kunt u profiteren van belastingvoordelen die horen bij andere soorten investeringen.

Neem contact op met een belastingadviseur

Het belastingstelsel is ingewikkeld en verandert vaak. Een belastingadviseur kan u helpen om te begrijpen welke belastingvoordelen u kunt krijgen en ervoor zorgen dat u aan alle regels voldoet. Het is slim om met een expert te praten over uw situatie.

Disclaimer: deze blogpost is alleen ter informatie. Raadpleeg altijd een belastingadviseur als u het beste advies wilt voor uw situatie.

Goudonline.nl: uw betrouwbare partner voor goud

Wilt u goud kopen of goud verkopen? Bij Goudonline.nl maken we het kopen en verkopen van goud eenvoudig en veilig. Met onze ervaring en landelijke aanwezigheid helpen we klanten door heel Nederland.

U profiteert van de beste prijzen, gratis taxaties en verzekerde verzending. We werken op afspraak voor een persoonlijke en discrete service. Vertrouw op Goudonline.nl voor al uw goudbehoeften.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen