Goud kopen als belegging

Goud kopen als belegging

15 augustus 2023
Denkt u erover na om te beleggen in goud? En is beleggen in goud verstandig? Goud wordt gezien als een vrij veilige belegging, omdat de prijs van goud niet opeens heel sterk zal dalen of stijgen. Dit edelmetaal heeft de afgelopen jaren een indrukwekkend goud rendement laten zien en steeds meer beleggers kiezen hiervoor als een veilige haven in onzekere economische tijden. Ontdek waarom goud een interessante optie is en leer meer over de verschillende mogelijkheden om in goud te investeren.
Leestijd 3 minuten

Waarom goud kopen als belegging?

Goud heeft in de afgelopen jaren een rendement behaald dat hoger was dan veel beleggers hadden verwacht. Met een gemiddeld goud rendement van ruim 9% per jaar is het edelmetaal een van de best presterende beleggingen van de afgelopen 19 jaar gebleken. Investeren in goud is een klassieke manier om vermogen op te bouwen, aangezien de goudprijs gemiddeld met 8% per jaar is gestegen in de afgelopen 50 jaar.

Is goud een goede belegging?

Met de toenemende inflatie en ongunstige economische ontwikkelingen kiezen steeds meer beleggers voor goud als een vorm van koopkrachtbescherming. Goud heeft altijd bescherming geboden tegen geldontwaarding en blijft daardoor aantrekkelijk voor investeerders die hun vermogen willen behouden.

Fysiek goud of aandelen van goudmijnen?

Bij het beleggen in goud heeft u de keuze tussen het beleggen in fysiek goud of het investeren in aandelen van goudmijnen. Het kopen van fysiek goud heeft als voordeel dat het eenvoudiger is. De prijs van fysiek goud wordt bepaald door vraag en aanbod, terwijl bij aandelen van goudmijnen de koers wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de goudprijs, managementkwaliteit, lokale regelgeving en operationele kosten.

Voor de meeste beleggers die goud kopen met als doel koopkrachtbehoud, is fysiek goud de betere keuze. Het biedt een directe en tastbare vorm van bezit, waardoor u volledige controle heeft over uw investering.

Vraag en aanbod van goud

Sieraden en juwelen zijn verantwoordelijk voor het grootste deel van de vraag naar goud, namelijk 51% in de afgelopen 10 jaar. Beleggers die goud kopen vertegenwoordigen 30% van de vraag, waarbij voornamelijk goudbaren worden aangeschaft. Centrale banken nemen gemiddeld 12% van de vraag naar goud voor hun rekening, terwijl de industrie verantwoordelijk is voor het resterende percentage van 7%.

Een deel van het goud wordt verkregen door middel van recycling, wat goed is voor ongeveer 22% van het totale aanbod. Het overgrote deel van het beschikbare goud wordt echter gewonnen uit mijnen. China, Rusland, Australië en Amerika behoren tot de landen met de grootste mijnproductie.

De kostprijs van goud

De kostprijs van goud wordt bepaald door verschillende factoren, waaronder de operationele kosten van goudmijnen, overheadkosten en kapitaalkosten. Volgens gegevens van de World Gold Council bedroeg de kostprijs van een troy ounce goud in 2022 maximaal $2039 en minimaal $1628. Deze kostprijs is in de loop der jaren gestegen, met een minimale prijs van rond de $1060 per troy ounce in 2016.

Waar kan ik veilig goud kopen en verkopen? Bij Goudonline.nl!

Bij Goudonline.nl hechten we grote waarde aan de kwaliteit van onze producten. We begrijpen echter ook dat u in de toekomst wellicht uw aangekocht goud wilt verkopen. Daarom bieden wij een volledige terugkoopgarantie op al onze producten, ongeacht de actuele goudprijs. U kunt er te allen tijde op vertrouwen dat u uw gouden munten moeiteloos aan ons kunt verkopen tegen een eerlijke prijs. Op deze manier combineert u de flexibiliteit van uw goudbelegging met de zekerheid van een betrouwbare partner voor de verkoop ervan.

Neem vandaag nog de stap om goud te kopen en profiteer van de mogelijkheden die dit edelmetaal te bieden heeft. Bij Goudonline.nl staan we klaar om u te begeleiden en te ondersteunen bij uw investering in goud.

Disclaimer: Deze blog verstrekt educatieve informatie en is niet bedoeld als persoonlijk beleggingsadvies. Het is raadzaam om een professionele financieel adviseur te raadplegen voor op maat gemaakt advies.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen