Goud of zilver

Goud of zilver

30 januari 2024
Goud en zilver zijn beide waardevolle grondstoffen die kunnen worden gebruikt als belegging. Ze worden vaak gezien als veilige havens in tijden van economische onzekerheid. Maar welke belegging is de beste?
Leestijd 3 minuten

Goud en zilver vergelijken

Om goud en zilver goed te vergelijken, nemen we de belangrijkste factoren mee die de prijs van goud en zilver beïnvloeden.

Prijs en beschikbaarheid

Goud is over het algemeen duurder dan zilver. De prijs van goud is in de afgelopen jaren sterk gestegen, terwijl de prijs van zilver in vergelijking met goud stabiel is gebleven. Dit komt doordat er minder goudmijnen zijn dan zilvermijnen en de goudvoorraden beperkter zijn. De vraag naar goud is groter dan het aanbod, wat de prijs van goud laat stijgen.

Veiligheid en liquiditeit

Goud wordt over het algemeen gezien als veiliger dan zilver. Goud is een zeldzame grondstof die niet gemakkelijk wordt vervalst. Dit maakt goud een goede belegging voor beleggers die op zoek zijn naar een veilige manier om hun vermogen te beleggen.

Goud is ook over het algemeen meer liquide dan zilver, wat betekent dat goud gemakkelijk wordt verkocht voor geld. Dit is een voordeel voor beleggers die snel toegang willen hebben tot hun geld.

Fiscaliteit

De fiscale behandeling van goud en zilver verschilt per land. In sommige landen zijn er belastingvoordelen voor beleggers die in goud of zilver beleggen. De fiscale behandeling van goud en zilver in Nederland is als volgt:

  • Goud en zilver dat u als belegging koopt, is in Nederland vrijgesteld van btw. Dit geldt voor zowel fysiek goud als zilver als voor goud- en zilvercertificaten.
  • De winst die u maakt op de verkoop van goud of zilver is in Nederland belast met inkomstenbelasting. De winst wordt bepaald door de verkoopprijs te verminderen met de aankoopprijs. De winst van uw goud als belegging geeft u aan in box 3 van de inkomstenbelasting.

Goud of zilver: wat is de beste keuze?

De beste beleggingsoptie hangt af van uw individuele situatie, zoals uw financiële doelen en risicotolerantie.

  • Als u op zoek bent naar een veilige manier om uw vermogen te beleggen, is goud een goede optie voor u. Goud is een zeldzame grondstof die niet gemakkelijk wordt vervalst. Dit maakt goud een stabiele belegging in tijden van economische onzekerheid.
  • Als u op zoek bent naar een mogelijk hoger rendement, kan zilver een betere optie voor u zijn. Zilver is over het algemeen goedkoper dan goud en heeft een hogere volatiliteit. Dit betekent dat zilver een grotere kans heeft op een hoger rendement, maar ook op een groter verlies.

Voordat u besluit om in goud of zilver te beleggen, is het belangrijk om goed onderzoek te doen. U moet rekening houden met uw individuele situatie en de risico’s die u bereid bent te nemen.

Vragen die helpen bij uw besluit

Hier zijn enkele vragen die u kunt stellen om u te helpen bij uw besluit:

  • Wat zijn mijn financiële doelen?
  • Hoe lang wil ik mijn geld beleggen?
  • Hoeveel risico ben ik bereid te nemen?

Een combinatie van goud en zilver

In plaats van kiezen tussen goud en zilver, is investeren in beide metalen ook mogelijk. Goud biedt een zekere stabiliteit, terwijl zilver een mogelijk hoger rendement biedt. Door een combinatie van beide te maken, kunt u een goed evenwicht vinden tussen risico en rendement.

  • Stabiliteit: goud biedt een zekere stabiliteit, wat handig is als u op zoek bent naar een veilige manier om uw vermogen te beleggen.
  • Rendement: zilver heeft een potentieel hoger rendement dan goud.
  • Diversificatie: als u zowel goud als zilver bezit, spreidt u uw investeringen. Hierdoor wordt het risico minder.

Goud of zilver (ver)kopen bij Goudonline

Bij Goudonline kunt u eenvoudig uw goud kopen, zilver kopen of verkopen voor de beste prijs. U kunt kiezen uit goudbaren, gouden munten, zilverbaren en zilveren munten. Al onze producten zijn van hoge kwaliteit en worden geleverd met een certificaat van echtheid.

Goudonline koopt uw goud en zilver voor de beste prijs. Wij hebben een team van ervaren edelmetaal specialisten die u kunnen helpen met de verkoop van uw edelmetaal. Klanten beoordelen ons gemiddeld met een 9,4!

U kunt uw goud of zilver (ver)kopen bij Goudonline op twee manieren: online of offline. Als u online wilt kopen of verkopen, kunt u dit doen via onze website. Als u offline wilt kopen of verkopen, kunt u terecht bij een van onze 11 locaties in Nederland.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op via onze website of via één van onze locaties. Wij helpen u graag verder!

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

Gouden tientje diverse jaartallen

 459,78

9 op voorraad

1 troy ounce gouden Maple Leaf munt 2023/2024

 2.288,50

1 - 2 weken levertijd

1 troy ounce zilveren Maple Leaf munt 2023

 35,29

1 - 2 weken levertijd

Umicore zilverbaar 1000 gram

 1.224,36

1 - 2 weken levertijd

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen