Gouden Tientje Willem III

Gouden Tientje Willem III

20 maart 2024
Het Gouden Tientje van Willem III is meer dan een munt. Het is een tastbaar stukje Nederlandse geschiedenis, met een rijk verhaal dat teruggaat tot de 19e eeuw. Maar wat maakt deze munt nu eigenlijk zo bijzonder?
Leestijd 4 minuten

Wat maakt Gouden Tientjes bijzonder?

Gouden Tientjes, vooral die met Willem III erop, zijn meer dan alleen geld. Ze vertellen over vroeger, over koningen en koninginnen, en over belangrijke momenten in de geschiedenis van Nederland. Met mooie symbolen en een verhaal dat altijd blijft schitteren, zijn deze munten niet alleen voor mensen die van verzamelen houden, maar ook voor degenen die willen investeren.

Het verhaal achter het Gouden Tientje Willem III

Koninklijke symboliek

De voorkant van het Gouden Tientje Willem III laat de koning zien met een lauwerkrans, een teken van koninklijke macht. Op de achterkant staat het Nederlandse wapen met een leeuw en pijlenbundel. Dit wapen staat symbool voor de kracht en eenheid van het koninkrijk.

J.P.M. Menger, een gerenommeerd medailleur uit die tijd, heeft de munt ontworpen. Hij maakte een sterk en mooi portret van de koning dat goed past bij zijn koninklijke status.

Historische context

Het Gouden Tientje Willem III werd geslagen tussen 1875 en 1889, tijdens de regeerperiode van Koning Willem III. Deze periode was een tijd van grote veranderingen in Nederland. De industrialisatie nam een vlucht, de infrastructuur werd gemoderniseerd en het land beleefde een culturele bloei.

Het Gouden Tientje was een belangrijk betaalmiddel in die tijd. Het was een symbool van stabiliteit en welvaart in een periode van economische groei. De munt werd ook gebruikt als spaargeld en beleggingsobject.

De munten werden geslagen in de Koninklijke Munt in Utrecht. De productie was een complex proces dat veel vakmanschap vereiste. De munten werden geslagen in goud met een hoge zuiverheid, wat de waarde en kwaliteit van de munt garandeert.

Verschillende uitvoeringen van het Gouden Tientje Willem III

Het Gouden Tientje met Koning Willem III erop komt in verschillende ‘soorten’ of ‘uitvoeringen’. Dat betekent dat er niet één, maar meerdere manieren zijn waarop deze bijzondere munt eruitziet.

1. Jonge Willem III (jaren 1850-1860)

Op de eerste soort ziet u Koning Willem III als een jonge man. Misschien lijkt hij een beetje op hoe een prins eruitziet. Deze munten vertellen over de tijd dat Willem III nog niet zo lang koning was.

2. Oudere Willem III (jaren 1870-1880)

Dan zijn er ook nog munten waar Willem III er ouder uitziet. Hier ziet u hoe hij eruitzag toen hij al wat langer koning was. Mensen vonden het belangrijk om te laten zien hoe de koning veranderde terwijl de tijd verstreek.3. Verschillende tekens en symbolen

Soms hebben de Gouden Tientjes extra tekens of symbolen. Zo ziet u bijvoorbeeld een kroon op het hoofd van Willem III, of een ander speciaal teken dat iets betekent voor de koninklijke familie. Deze tekens maken elke munt uniek en vertellen een speciaal verhaal.

Waarom zijn er verschillende soorten?

U vraagt zich misschien af waarom er zoveel verschillende soorten Gouden Tientjes zijn. Wel, dat komt doordat ze werden gemaakt in verschillende periodes van de tijd dat Willem III koning was. Elke periode had zijn eigen speciale gebeurtenissen en veranderingen, en dat ziet u terug in hoe de munten eruit zien.

Elk Gouden Tientje met Willem III is dus een beetje als een mini-geschiedenisboekje dat u vast kunt houden. Het laat u zien hoe de koning eruit zag op verschillende momenten in zijn leven en in de geschiedenis van Nederland. En dat maakt elke munt extra bijzonder.

Investeren in geschiedenis: Gouden Tientjes als belegging

Gouden Tientjes, en dan met name die met Willem III, zijn niet alleen mooi en historisch interessant, maar ze kunnen ook een slimme investering zijn. Je kunt ook gouden munten kopen als een andere manier om te investeren.

Waarom?

  • Goud is waardevast: de waarde van goud stijgt doorgaans mee met de inflatie, waardoor uw vermogen wordt beschermd.
  • Gouden Tientjes zijn zeldzaam: de oplage van sommige jaartallen is lager dan die van andere, wat de waarde van die munten verhoogt.
  • Vraag naar Gouden Tientjes stijgt: steeds meer mensen zien de waarde van Gouden Tientjes als beleggingsobject, waardoor de vraag toeneemt.
  • Eenvoudig te verhandelen: Gouden Tientjes zijn wereldwijd eenvoudig te verhandelen.

Gouden Tientje kopen bij Goudonline

Kiest u ervoor een Gouden Tientje te kopen? Dan bent u bij Goudonline.nl aan het juiste adres. Goudonline.nl is een betrouwbare dealer met 11 locaties in Nederland. Ons ervaren team van edelmetaalspecialisten staat klaar om u te begeleiden bij het kopen van goud als waardevolle investering.

Bij Goudonline.nl werken we op afspraak, waarbij u altijd gratis kunt parkeren voor de deur. U kunt rekenen op maximale privacy en veiligheid bij het kopen van goud. Onze deskundige taxaties zijn gratis en vrijblijvend. We zorgen ervoor dat u een eerlijke en accurate beoordeling krijgt van de waarde van uw Gouden Tientje.

Terugkoopgarantie Gouden Tientje bij Goudonline.nl

We begrijpen dat u uw Gouden Tientje op een dag wellicht wilt verkopen. Daarom bieden we op al onze producten, ongeacht de goudkoers, een terugkoopgarantie. U kunt erop vertrouwen dat u uw Gouden Tientje altijd tegen een scherpe prijs aan ons kunt verkopen. Investeren in goud was nog nooit zo betrouwbaar en eenvoudig.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

Gouden tientje diverse jaartallen

 466,43

9 op voorraad

1 troy ounce gouden Krugerrand munt 2023/2024

 2.321,61

1 - 2 weken levertijd

1/4 troy ounce gouden Maple Leaf munt 2023/2024

 660,65

1 - 3 weken levertijd

1 troy ounce zilveren Krugerrand munt 2023

 33,23

1 - 2 weken levertijd

Gerelateerde berichten

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen