Het Gouden Tientje van Wilhelmina

Het Gouden Tientje van Wilhelmina

12 maart 2024
Het Gouden Tientje Wilhelmina is een waardevolle Nederlandse munt doordrenkt met geschiedenis. Ontdek waarom het Gouden Tientje zo speciaal is en leer meer over de waarde. Van investeringsvoordelen tot praktische tips, hier ontdek je alles over deze unieke historische schat.
Leestijd 4 minuten

Wat is een Gouden Tientje?

Om de bijzonderheid van het Gouden Tientje van Wilhelmina te begrijpen, is het belangrijk om eerst te kijken naar wat een Gouden Tientje precies inhoudt.

Een Gouden Tientje is een speciale munt uit Nederland die, zoals de naam al zegt, oorspronkelijk een nominale waarde van 10 gulden had. De werkelijke waarde werd bepaald door het goudgehalte. Het begon in 1818 onder Koning Willem I en bleef in omloop tot 1933. Wat deze munt bijzonder maakt, is dat hij niet alleen van goud is, maar ook stukjes Nederlandse geschiedenis met zich meedraagt.

De Gouden Tientjes hebben verschillende ontwerpen, van portretten van koningen en koninginnen tot symbolen zoals een leeuw met zwaard en pijlen. Elke munt vertelt een stukje verhaal over de tijd waarin hij is gemaakt.

De verschillende soorten Gouden Tientjes

Er zijn drie verschillende soorten Gouden Tientjes:

 • Wilhelmina: deze munten werden geslagen tussen 1890 en 1933 en dragen het portret van Koningin Wilhelmina.
 • Juliana: deze munten werden geslagen tussen 1948 en 1980 en dragen het portret van Koningin Juliana.
 • Beatrix: deze munten werden geslagen tussen 1980 en 2001 en dragen het portret van Koningin Beatrix.

De zeldzaamheid van het jaartal beïnvloedt de waarde van een Gouden Tientje.

Het Gouden Tientje van Wilhelmina

Het Gouden Tientje met het gezicht van Koningin Wilhelmina erop is de meest zeldzame soort. Van de Wilhelmina Tientjes uit 1892 en 1903 zijn minder exemplaren geslagen dan van andere jaartallen, waardoor deze munten meer waard zijn. Het Gouden Tientje Wilhelmina is niet alleen een waardevol stuk edelmetaal, maar ook een tastbaar deel van de Nederlandse historie.

Het tijdperk van Koningin Wilhelmina bestond uit enkele belangrijke historische gebeurtenissen, zoals de Eerste Wereldoorlog en de overgang naar de moderne tijd. Dit draagt bij aan de historische en culturele waarde van de munten uit die periode.

Verschillende uitvoeringen van het Gouden Tientje Wilhelmina

Het Gouden Tientje Wilhelmina is geslagen in vier verschillende uitvoeringen. De eerste serie, van 1892 tot 1897, toont Wilhelmina als jong meisje. De tweede serie uit 1898, het jaar waarin Wilhelmina 18 werd en de troon besteeg, bevat een zeldzamere oplage van 99.239 stuks met een afbeelding van Wilhelmina met tiara.

Van de derde serie, uitgegeven tussen 1911 en 1917 met Wilhelmina in een hermelijnen mantel, zijn er 8,9 miljoen geslagen. De laatste serie, tussen 1925 en 1933, toont een oudere Wilhelmina, met een oplage van 12 miljoen.

Kan ik een Gouden Tientje Wilhelmina krijgen?

Tegenwoordig kunt u het Gouden Tientje Wilhelmina nog steeds vinden. Mensen verzamelen deze munten omdat ze niet alleen van goud zijn en hierin investeren, maar ook omdat ze een stukje Nederlandse geschiedenis in handen hebben. Het is als een klein gouden kunstwerkje dat u kunt bezitten.

Wat is de waarde van het Gouden Tientje Wilhelmina?

De waarde van een Gouden Tientje Wilhelmina is gebaseerd op verschillende onderdelen, zoals de goudprijs, de zeldzaamheid en de kwaliteit van de munt. Vanwege het hoge gehalte aan puur goud heeft het altijd waarde. Bepaalde jaartallen of varianten van het gouden tientje hebben een hogere verzamelwaarde, waaronder het Gouden Tientje Wilhelmina.

Een Gouden Tientje Wilhelmina weegt 6,72 gram en bestaat uit 90% goud. Zo is het niet alleen een historisch aandenken, maar ook een waardevaste investering. Het is belangrijk om te weten dat de waarde van een gouden tientje Wilhelmina kan fluctueren. De goudprijs is onderhevig aan schommelingen op de internationale markt, wat invloed heeft op de waarde van het muntstuk.

Voordelen van het beleggen in Gouden Tientjes

Hieronder zetten we de voordelen van het investeren in Gouden Tientjes voor u op een rij.

 • Waardevastheid: goud is een waardevast bezit dat al eeuwenlang als een veilige haven wordt gezien.
 • Inflatiebescherming: de waarde van goud stijgt doorgaans mee met de inflatie, waardoor uw vermogen beschermd wordt.
 • Diversificatie: Gouden Tientjes diversifiëren uw beleggingsportefeuille en spreiden uw risico.
 • Eenvoudig te verhandelen: Gouden Tientjes zijn wereldwijd eenvoudig te verhandelen.

Waarom een Gouden Tientje kopen?

Een Gouden Tientje kopen is niet alleen een investering in puur goud, maar ook in een stukje geschiedenis. Elke munt heeft zijn eigen unieke verhaal, wat het een uitstekende keuze maakt voor verzamelaars. De verschillende uitvoeringen van de munt, wisselend in ontwerp en jaartal, bieden verzamelaars de kans om een uniek en historisch waardevol assortiment op te bouwen. Dit maakt Gouden Tientjes bijzonder gewild onder verzamelaars en investeerders.

Daarnaast biedt de gouden munt vanwege zijn historische en culturele waarde een stabiele investeringsoptie. In tegenstelling tot andere beleggingen, behoudt het Gouden Tientje zijn waarde door de tijd heen, zowel in termen van goudwaarde als historische betekenis. Dit maakt het een veilige haven voor investeerders, vooral in tijden van economische onzekerheid.

Een gouden tientje kopen bij Goudonline.nl

Goudonline.nl is een betrouwbare dealer voor het kopen van Gouden Tientjes. We opereren landelijk op 11 locaties in Nederland en hebben een team van ervaren edelmetaalspecialisten die u graag helpen bij het kopen van goud als belegging.

 • Beste prijs: we houden onze operationele kosten laag, waardoor we de beste prijs bieden voor zowel inkoop als verkoop.
 • Discreet: we werken op afspraak en u kunt altijd gratis parkeren voor de deur. Zo bent u verzekerd van uw privacy.
 • Gratis taxatie: onze taxaties zijn gratis en vrijblijvend.
 • Verzekerde verzending: we bieden een verzekerde oplossing voor zowel koop als verkoop.
 • Op afspraak: u kunt op 11 locaties in Nederland op afspraak uw Gouden Tientje kopen of verkopen.

Terugkoopgarantie Gouden Tientje bij Goudonline.nl

Bij Goudonline.nl staan we achter onze producten. We begrijpen dat u op een dag uw gouden munt ook weer makkelijk wilt verkopen. We bieden op al onze producten, ondanks de koers, een terugkoopgarantie. Het Gouden Tientje valt ook onder deze garantie. Zo bent u er altijd van verzekerd dat u uw gouden munt weer makkelijk aan ons kunt verkopen tegen een scherpe prijs.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

Gouden tientje diverse jaartallen

 467,39

9 op voorraad

1 troy ounce gouden Philharmoniker munt

 2.310,93

Neem contact met ons op

1 troy ounce gouden Maple Leaf munt 2023/2024

 2.326,35

1 - 2 weken levertijd

1 troy ounce gouden Krugerrand munt 2023/2024

 2.326,35

1 - 2 weken levertijd

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen