Hoe herken je echt goud?

Hoe herken je echt goud of hoe weet je of iets echt goud is? In deze blog geven we je een aantal tips voor het herkennen van echt goud!

hero

Hoe herken je echt goud?

Hoe herken je echt goud of hoe weet je of iets echt goud is? Het is best lastig om zo op het oog direct te zien of het echt of nep goud betreft. Er zijn wel enkele tekenen die aanwijzingen geven of het echt of nep is. Bijvoorbeeld aan de hand van het keurmerk, maar ook simpelweg om een goudtest te laten doen. Wil je weten of iets goud is om het te verkopen? Laat dan vrijblijvend een taxatie doen en ontvang snel een betaling.

Kijk naar het keurmerk

Juweliers in Nederland zijn verplicht om goud te laten keuren en te voorzien van een keurmerkstempel, waarbij het karaatgehalte verschilt. Zelfs de kleinste sieraden beschikken over een keurmerk dat uit drie cijfers bestaat en het aantal karaat aangeeft. 585 komt bijvoorbeeld veel voor en staat voor 14 karaat. Zo staat de combinatie 750 voor 18 karaat, 916 voor 22 karaat en 999 voor 24 karaat goud.

Hoe herken je echt goud uit het buitenland?

Hoe herken je dan echt goud dat uit het buitenland komt? Het in Nederland gebruikte keurmerk is namelijk niet internationaal en dat maakt het alweer lastiger om te weten of goud echt is. Zo kan er ook gesjoemel voorkomen of kan een keurmerk helemaal ontbreken. Internationaal gezien komt het regelmatig voor dat buitenlands goud de code 14KT draagt. Is het goud dan met zekerheid echt of toch nep? Daar krijg je alleen antwoord op door een goudtest te laten uitvoeren, waarbij je direct een taxatie kan krijgen als je het goud wilt verkopen.

Andere aanwijzingen voor echt of nep goud

Wil je zelf ontdekken of iets echt of nep goud is dan zijn er nog een aantal andere aanwijzingen om op te letten. Echt goud verkleurt namelijk niet en dat is doorgaans wel het geval bij nep goud. Verwar verkleuring echter niet met vervuiling, want gouden sieraden worden door het dragen wellicht vies. Als er sprake is van vergulde gouden sieraden dan laten deze snel tekenen van slijtage zien. Bijvoorbeeld na in contact te zijn geweest met water of door schuring. Een krastest wijst uit of het om verguld goud gaat. 

Krastestje om kleurveranderingen te zien

Pak een keramieken bord zonder glazuur en kras met het goud op het bord een streepje. Het is namaakgoud als je een zwart streepje ziet en krijgt het streepje een goudkleurige tint dan is het echt goud. Houd er wel rekening mee dat het goud bij deze krastest krasjes kan krijgen.

Vergelijk en kijk

Houd bij twijfel maar eens een echt gouden sieraad (wat je dus zeker weet) en een neppe naast elkaar. Je ziet het verschil waarschijnlijk direct. Een aanwijzing voor namaakgoud is dat dit materiaal veel geler is. Nep goud laat verder al snel na het dragen ook vlekken zien, die een beetje donker en groenig aandoen. Wist je dat goud niet magnetisch is? Als je een zware magneet als een neodymium magneet gebruikt en het goud blijft liggen dan is de kans groot dat het echt is. 

Goud laten testen en taxeren

Wil je goud verkopen en weten of het goud echt is? Wij bieden je de mogelijkheid om gratis een taxatiepakket aan te vragen, maar je mag ook langskomen in een van onze vestigingen. Elke juwelier is overigens in staat een goudtest uit te voeren om erachter te komen of het echt goud is. Er kan daarbij gebruik worden gemaakt van een toetssteen en een toetsstrip of toetswater.

Call Now Button