Hoe ontstaat goud?

Hoe ontstaat goud?

30 januari 2024
De vraag hoe goud ontstaat, is een vraag die filosofen en wetenschappers al eeuwenlang bezighoudt. De antwoorden zijn niet eenvoudig. Goud is een kosmisch element, wat betekent dat het al bestaat sinds het ontstaan van het heelal. Het is niet gemaakt door mensen, maar door natuurkrachten.
Leestijd 4 minuten

Het mysterie van goudvorming

Veel mensen denken dat goud ontstaat in de diepe aardkorst, waar het door geologische processen wordt gevormd. Dit is echter niet juist; goud ontstaat namelijk in sterren.

Sterren bestaan uit waterstof en helium, de basiselementen van het universum. In het binnenste van sterren, onder extreme druk en temperatuur, vinden kernreacties plaats. Deze reacties, genaamd ‘nucleosynthese’, veranderen waterstof en helium in zwaardere elementen. Dit zijn koolstof, zuurstof en uiteindelijk ook goud.

Sterren hebben geen eeuwig leven. Als een ster het einde van zijn levenscyclus bereikt, vindt er een spectaculaire gebeurtenis plaats: een supernova-explosie. Deze explosie slingert goud en andere zware elementen de ruimte in. Dus, wanneer u ooit een gouden munt of sieraad in handen heeft, bedenk dan dat het goud zijn oorsprong vindt in de kern van een ster, miljarden jaren geleden.

Supernova-explosies

Hoe ontstaan supernova-explosies? Wanneer een ster aan het einde van zijn levensduur komt en alle brandstof heeft verbruikt, houdt hij de druk van zijn kern niet langer in stand. Hierdoor stort de kern in met een krachtige explosie. Tijdens deze explosie worden de buitenste lagen van de ster in de ruimte geslingerd. Deze worden vervolgens bouwstenen voor nieuwe sterren en planeten

Botsingen tussen neutronensterren

Naast supernova-explosies kunnen ook botsingen tussen neutronensterren leiden tot de vorming van goud. Neutronensterren zijn de overblijfselen van supernova-explosies. Wanneer twee neutronensterren met elkaar botsen, wordt veel energie vrijgegeven. Deze energie verhit de omringende materie en kan zo goud vormen.

De reis van goud naar de aarde

Hoewel het goud wordt verspreid in het heelal, bereikt een deel ervan ook de aarde.

Een manier waarop goud op aarde terechtkomt, is via meteorieten. Meteorieten zijn ruimterotsen die van buitenaf het zonnestelsel komen. Ze kunnen kleine hoeveelheden goud bevatten. Wanneer een meteoriet de aarde raakt, komt het goud dat het bevat in de grond terecht. Maar als de meteoriet explodeert in de lucht of in de atmosfeer verbrandt, zal het goud niet de kans krijgen om op het aardoppervlak te landen.

Wordt goud nog steeds gemaakt?

Goud wordt niet bijgemaakt op aarde. Goud is een element dat is ontstaan in het heelal door kernfusiereacties in sterren. De totale hoeveelheid goud op aarde is beperkt en wordt niet aangevuld. Daarom wordt goud beschouwd als een schaarse grondstof. De vraag naar goud is groot, omdat het wordt gebruikt als investeringsproduct, in sieraden en in de industrie. Nederland staat op de tiende plaats met het meeste goud ter wereld. Het goud op aarde is nog steeds aanwezig en verplaatst zich door meerdere processen. Mensen delven nog steeds goud, en recycling draagt bij aan het behoud en de verspreiding van dit waardevolle metaal. Hoewel er geen nieuw goud wordt gemaakt in het heelal, blijft goud een boeiende en tijdloze bron van waarde.

Goud bevindt zich meestal in gesteente of ertsaders. Deze goudafzettingen zijn het resultaat van complexe geologische processen die zich over miljoenen jaren hebben afgespeeld. Aardbevingen kunnen er ook voor zorgen dat ertsaders worden verplaatst, waardoor goudadertjes blootgelegd worden.

De winning van goud

Goudwinning is een arbeidsintensief proces dat al eeuwenlang wordt uitgevoerd. Er zijn zowel traditionele als moderne technieken voor goudwinning.

Traditionele goudwinning methoden

Eeuwenlang werd goud gewonnen met behulp van metalen pannen, genaamd ‘goudpannen’. Hierbij worden gouddeeltjes gescheiden van ander materiaal door gebruik te maken van de zwaartekracht. Deze methode wordt nog steeds toegepast in gebieden waar moderne technologie minder beschikbaar is.

Moderne technieken voor goudwinning

Met moderne machines en chemische processen is de goudwinning aanzienlijk veranderd. Het is tegenwoordig mogelijk om meer goud te winnen uit minder gesteente, dankzij geavanceerde technologie.

Bij mijnbouw wordt gesteente afgegraven en verwerkt om goud te extraheren. Een andere moderne techniek is ‘cyanideleaching’, waarbij goud wordt opgelost in een cyanideoplossing. Deze technologieën hebben de efficiëntie van de goudwinning vergroot.

Puur goud en legeringen

Wist u dat puur goud een zacht en dun metaal is? Het is zo zacht dat u er een krasje in kunt maken met een nagel. Doordat het zo dun is, kunt u het ook gemakkelijk buigen en breken. Om goud harder en sterker te maken, wordt het gemengd met andere metalen. Deze metalen worden “legeringselementen” genoemd. Dit zijn de meest voorkomende:

  •  Zilver: geeft goud een wittere kleur en maakt het harder.
  •  Koper: geeft goud een rodere kleur en maakt het ook harder.
  •  Palladium: maakt goud harder en sterker, maar het maakt het ook duurder.

In het kort

Goud is een waardevol metaal met een unieke geschiedenis. Het ontstaat in het heelal door kernfusiereacties in sterren. Een deel van dit goud komt op aarde terecht, waar het door geologische processen wordt geconcentreerd in gesteente en ertsaders.

Goudwinning is een arbeidsintensief proces dat al eeuwenlang wordt uitgevoerd. Puur goud is een zacht en dun metaal, maar door het te mengen met andere metalen, zoals zilver, koper of palladium, wordt het harder en sterker. Dit maakt het geschikt voor gebruik in sieraden, de industrie en als investeringsproduct.

Goudonline.nl als betrouwbare en ervaren partner

Als u geïnteresseerd bent in het kopen, verkopen of investeren in goud, biedt Goudonline een betrouwbare en ervaren partner. Met ruim 20 jaar ervaring staan we bekend om onze discretie, veiligheid en expertise op het gebied van edelmetalen. Of u nu op zoek bent naar goudbaren, gouden munten, zilverbaren of andere edelmetalen, bij Goudonline vindt u een breed scala aan mogelijkheden.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

Umicore goudbaar 5 gram

 385,81

4 op voorraad

Umicore zilverbaar 100 gram

 153,80

1 - 2 weken levertijd

Umicore zilverbaar 5000 gram

 5.176,72

1 - 2 weken levertijd

1 troy ounce gouden Krugerrand munt 2023/2024

 2.184,85

1 - 2 weken levertijd

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen