Koninklijke munt

Koninklijke munt

7 mei 2024
Betalen met muntgeld, wanneer heb jij dat voor het laatst gedaan? Precies. Het komt dus vast niet als schok dat betalen met muntgeld steeds minder vaak voorkomt in Nederland. Maar wist je dat er nog wel altijd nieuwe munten worden geslagen? Dit gebeurt niet alleen in Nederland, maar over de gehele wereld. Eigenlijk heeft vrijwel elk land een eigen nationaal munthuis. In Nederland is dit de Koninklijke Nederlandse Munt. Zij hebben sinds 1807 (dankzij Napoleon) het alleenrecht om Nederlands geld te slaan en drukken.
Leestijd 2 minuten

Geschiedenis van de Nederlandse Koninklijke Munt

Nederland kent een rijke geschiedenis als het gaat om muntgeld. Hierbij speelt de Nederlandse Koninklijke Munt (KNM) een belangrijke rol. In de middeleeuwen bestonden er onwijs veel munthuizen (plek waar munten worden geslagen) in diverse handelssteden, zoals Amsterdam en Utrecht.

Al deze verschillende valuta zorgen natuurlijk voor veel verwarring en administratieve rompslomp. Daarom werd er in 1806 besloten dat het uitgeven van muntgeld vanaf toen landelijk moest worden geconcentreerd. Omdat het munthuis van Amsterdam destijds onvoldoende financiële middelen had, is er gekozen voor het destijds best uitgeruste munthuis van het land in Utrecht: ‘s Rijks Munt of Rijksmunt (later omgedoopt tot Nederlandse Koninklijke Munt).

Van stadsmunt naar staatsbedrijf

In het jaar 937 ontving de bisschop van Utrecht het recht om in de stad munten te slaan. Dit waren in het begin Utrechtse munten, later provinciale munten en vanaf 1807 dus de landelijke munt. Het bedrijf (destijds genaamd: ‘s Rijks Munt) is sinds 1807 de enige instantie die muntgeld mag maken en verspreiden in Nederland. In 1912 werd de Munt officieel een staatsbedrijf, maar sinds 1994 is de Nederlandse Munt weer zelfstandig en is de Staat als enige aandeelhouder van de onderneming. Als kers op de taart kreeg het bedrijf in 1999 het predicaat “Koninklijk”!

Euromunten & herdenkingsmunten

Het NKM slaat jaarlijks meer dan 1,8 miljard munten. Dit doen ze echter niet alleen voor euromunten in ons eigen land. Zo slaan ze bijvoorbeeld ook munten voor Luxemburg, Aruba, Slovenië, Malta en wordt er de Antilliaanse gulden geproduceerd.

Sinds 1994 is de Koninklijke Nederlandse Munt dus een zelfstandig bedrijf. Sindsdien is het munthuis ook bezig met commerciële bezigheden, zoals muntenhandel, herdenkingsmunten en het beheer van het geldmuseum. “In 2020 heeft de Koninklijke Nederlandse Munt circulatiegeld, handelsmunten en herdenkingsmunten geproduceerd en verkocht voor ruim zeventig centrale banken op alle continenten” vertelt een medewerker van het NKM.

Ben je ook geïnteresseerd in het kopen van gouden of zilveren munten? Dit soort munten zijn perfecte beleggingsmunten!

Kijkje achter de schermen bij de KNM?

Wil jij de Nederlandse Koninklijke Munt bezoeken? Dit gaat helaas niet zo makkelijk. The Dutch Vault, waar ongeveer 80 mensen werken, is namelijk heel streng beveiligd. Dit is uiteraard niet zonder reden: de KNM behoort tot de top vijf producten van munten van de wereld. Reden genoeg om de boel goed te beveiligen dus!

Foto: Jan Dijkstra – De Koninklijke Munt (WikiPedia)

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen