Het kopen van goud in het buitenland kan aantrekkelijk zijn vanwege prijsverschillen of lokale markten. U kunt bijvoorbeeld gouden sieraden of goudbaren aanschaffen in landen als Turkije, Dubai of India. Let er wel goed op dat niet ieder land dezelfde kwaliteitsnormen of transparante markten heeft zoals we die zelf kennen.
Koop altijd bij een erkende verkoper en vraag om een certificaat van echtheid. Dat voorkomt problemen bij de invoer in Nederland. Controleer ook van tevoren de lokale wetgeving: in sommige landen is het exporteren van goud aan regels gebonden of zelfs verboden zonder speciale vergunning.
Er is geen vaste limiet aan het aantal gram goud dat u mag meenemen naar Nederland. Wat telt, is de waarde van het goud. Deze mag bij reizen buiten de EU niet boven de € 10.000 uitkomen zonder meldingsplicht bij de Douane. De actuele goudkoers bepaalt dus hoeveel gram u binnen deze grens kunt vervoeren. Stel dat de goudprijs € 60 per gram is, dan mag u ongeveer 166 gram meenemen zonder aangifte te doen. Als u meer meeneemt, kan dit leiden tot inbeslagname of boetes. Bovendien kan het vermoeden van witwaspraktijken ontstaan als u geen aankoopbewijs kunt overleggen.
De Douane stelt duidelijke eisen aan het meenemen van goud:
Het is verstandig om vooraf contact op te nemen met de Douane als u twijfelt over de regels. Zo voorkomt u verrassingen en mogelijke sancties bij terugkomst in Nederland.
Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.
Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.
We zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09:30 tot 17:30