Waarom is de ene goudbaar goedkoper dan de ander?

Waarom is de ene goudbaar goedkoper dan de ander?

11 juli 2025
Goud is goud, zou u denken. Toch ziet u soms flinke prijsverschillen tussen goudbaren van exact hetzelfde gewicht. Hoe kan dat? Als particuliere belegger wilt u begrijpen waar u voor betaalt. In deze blog leggen we uit waarom de ene goudbaar goedkoper is dan de ander en waar u op moet letten bij aankoop.
Leestijd 2 minuten

Goudprijs vs verkoopprijs: wat betaalt u écht?

De basis voor elke goudtransactie is de spotprijs: de actuele marktprijs van puur goud, meestal uitgedrukt per troy ounce. Maar wanneer u fysiek goud koopt, betaalt u méér dan die spotprijs. Het verschil heet de premium: een opslag die afhankelijk is van merk, productie, verpakking en vraag.

Wat bepaalt de prijs van een goudbaar?

Goudbaren van hetzelfde gewicht kunnen toch in prijs verschillen. Factoren die meespelen:

  • Merk & herkomst: Goudbaren van erkende merken zoals Umicore, C. Hafner, of Valcambi zijn vaak duurder dan merkloze varianten. Deze producenten zijn LBMA-gekeurd en bekend om kwaliteit en betrouwbaarheid.
  • Certificering & keurmerk: Een LBMA-certificering garandeert zuiverheid (meestal 999.9 fijn goud) en herkomst. Dit maakt de baar wereldwijd makkelijker verkoopbaar.
  • Verpakking: Een baar in verzegelde blisterverpakking met serienummer en certificaat biedt extra zekerheid, en dus een hogere waarde.
  • Productiemethode: Gegoten goudbaren zijn goedkoper om te maken dan geslagen baren, die strakker ogen en daardoor vaak iets duurder zijn.
  • Beschikbaarheid & marktvraag: In tijden van hoge vraag of schaarste stijgt de premium. Ook wisselkoersen kunnen van invloed zijn.

LBMA-keurmerk: wereldwijd vertrouwen

De London Bullion Market Association (LBMA) hanteert strikte kwaliteitsnormen voor goudproducenten. Goud met dit keurmerk voldoet aan de Good Delivery Standard en wordt wereldwijd erkend. Dit is belangrijk voor de verhandelbaarheid: veel handelaren accepteren uitsluitend LBMA-gekeurd goud. Goudonline.nl levert uitsluitend goudbaren van LBMA-producenten.

Wanneer is goedkoop verdacht?

Een iets lagere prijs hoeft geen alarmbel te zijn — het kan liggen aan minder bekende merken of basic verpakking. Maar: ontbreekt het aan certificering of herkomstgarantie? Dan loopt u risico op onzuiver goud of vervalsing. Zeker bij grotere bedragen is veiligheid belangrijker dan een paar tientjes verschil.

Welke goudbaar past bij jou?

Wilt u lange termijn investeren? Dan volstaat een grotere baar met lagere premium per gram. Zoekt u flexibiliteit of wilt u makkelijker kunnen doorverkopen? Dan zijn kleinere baren praktischer. Overweeg ook het verschil met goudmunten, of digitale alternatieven zoals goud-ETF’s. Wilt u meer weten over beleggen in goud, lees dan ons blog over wanneer het ideaal is om goud te kopen. Of koop goud via Goudonline.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

© Copyright Goudonline.nl 2025
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen
test