Wat is sterling zilver?

Wat is sterling zilver?

11 juli 2025
Sterling zilver komt u vaak tegen in sieraden, bestek, horloges of verzamelobjecten. Maar wat is het precies? Hoe herkent u het, en hoe weet u zeker dat u geen imitatie in handen hebt? In dit blog leggen we helder uit wat sterling zilver is, hoe u het herkent en waar u op moet letten bij aankoop of verkoop.
Leestijd 2 minuten

De betekenis van sterling zilver

Sterling zilver is een hoogwaardige legering die bestaat uit 92,5% puur zilver en 7,5% koper. Deze combinatie maakt het edelmetaal sterker en beter bestand tegen slijtage dan puur zilver (999), dat te zacht is voor dagelijks gebruik. De term “sterling” komt oorspronkelijk uit Engeland, waar het sinds de middeleeuwen geldt als standaard voor zilveren gebruiksvoorwerpen en sieraden.

Wat betekent de 925-stempel?

Een voorwerp met de aanduiding 925 zilver bevat 92,5% echt zilver. Deze stempel is een internationaal erkend keurmerk en dé manier om echt sterling zilver te onderscheiden van verzilverde objecten (die alleen een dun laagje zilver bevatten). In Nederland kunt u ook keurtekens tegenkomen van Waarborg Holland of buitenlandse tekens zoals de “lion passant” (VK) of “Minerva head” (FR).

Is sterling zilver écht zilver?

Ja. In tegenstelling tot verzilverd materiaal is sterling zilver door en door zilverlegering. U hebt dus te maken met echt edelmetaal dat geschikt is voor duurzaam gebruik. Voor sieraden is het een perfecte balans tussen schoonheid, sterkte en waarde.

Waarvoor wordt sterling zilver gebruikt?

U ziet sterling zilver vooral in ringen, kettingen, armbanden, oorbellen, pennen, bestek en erfstukken. Ook voor vintage en antiek zilver is 925 een veelvoorkomende standaard. Door de combinatie van glans, bewerkbaarheid en waarde is het geliefd bij zowel consumenten als edelsmeden.

Wilt u weten wat jouw zilveren voorwerp waard is? Bij Goudonline helpen we u graag verder met een kosteloze taxatie of bij de verkoop van sterling zilver.

Voordelen en nadelen

Sterling zilver is hypoallergeen, duurzaam en relatief betaalbaar vergeleken met materialen zoals witgoud. Wel kan het na verloop van tijd verkleuren door oxidatie, maar dat is oppervlakkig en goed te verhelpen met zilverpoets of speciale poetsdoekjes. Regelmatig dragen helpt zelfs om aanslag te voorkomen.

Onderhoudstips

Bewaar zilveren sieraden op een droge plek, bij voorkeur in een luchtdicht zakje. Vermijd contact met chemicaliën zoals parfum of chloor, en poets het zo nu en dan op met een zachte doek of zilverpoetsmiddel. Wilt u zilver kopen of verkopen? Neem dan contact op met Goudonline.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

© Copyright Goudonline.nl 2025
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen
test