Hoe is goud ontstaan?

Wat is goud, hoe is goud ontstaan en waar vinden we het eigenlijk? Lees alles over het ontstaan van goud in deze blog!

hero

Hoe is goud ontstaan?

De geschiedenis van het ontstaan van goud voert terug naar het moment dat de aarde is ontstaan. Er heeft in het heelal een botsing plaatsgevonden tussen neutronensterren en daarna is er met goud gevulde materie terechtgekomen in de gesmolten kern van onze planeet. Wetenschappers zijn van mening dat de stof die het zonnestelsel gevormd heeft, goud heeft bevat dat in de kern van de aarde terecht is gekomen. Het edelmetaal is dus aanwezig op onze planeet, maar komt er oorspronkelijk niet vandaan en wordt hier niet gemaakt.

Geschiedenis van goud

Hoe is goud ontstaan, kent een specifieke theorie en dat is dat er een grote ster is geëxplodeerd, waarbij de deeltjes stof binnen het zwaartekrachtveld van de zon terecht is gekomen. Op de vraag ’Hoe wordt goud gemaakt?’ ligt het antwoord buiten de aarde, want er zijn daarvoor in de kern van sterren fusiereacties nodig. Een ster moet in elk geval over een bepaalde zwaarte beschikken en vormt metalen als er een explosie komt of er een supernova ontstaat. De deeltjes stof die vrijkomen bevatten goud en gaan de ruimte in, en zijn  vervolgens samengeklonterd als materie in de kern van de aarde gekomen.

Wat is goud?

Goud behoort tot de edelmetalen en is een chemisch element dat over één atoom beschikt. Dat het een edelmetaal is, komt omdat het materiaal niet oxideert of roest. Er zijn bovendien meerdere specifieke eigenschappen op van toepassing. Het is van goud bijvoorbeeld bekend dat het materiaal een uitstekende geleider is voor elektriciteit en warmte. Ook de kleur van goud is kenmerkend met een bijzondere gele tint net als dat het licht reflecteert. Goud is een edelmetaal dat het gemakkelijkst vervormbaar is en dus in dat kader als zacht is aan te merken. Goud kenmerkt zich verder door de zuiverheid, variërend van 14 karaat tot 24 karaat, waarbij 24 karaat het meest zuiverste goud is. 24 karaat staat namelijk voor 999,9 zuiverheid goud.

Waar is goud te vinden?

Het is interessant om inzicht te hebben in het ontstaan van goud, maar ook om te weten waar het op aarde te vinden is. Goud komt voor in goudmijnen net als in rivieren. Het is op aarde een duur edelmetaal en zelfs een van de kostbaarste goederen. Het goud ligt niet voor het oprapen, maar zit verstopt onder de grond. Het mijnen van goud onder de grond komt voor in gruis of ruwe materiebrokken. 

Goud in de rivier

In rivieren zorgt het water dat ervoor dat er steeds stukjes afslijten van bijvoorbeeld rotsen, steen of grond. Het komt dan voor dat er kleine goudkorreltjes in het slib zitten of zelfs minibrokjes goud. De korreltjes verdwijnen naar de bodem op plekken waar de stroming langzaam is. Amerika staat net als Canada, Zuid-Afrika, Australië en Rusland bekend om de plekken op aarde waar het meeste goud is te vinden.

Ontstaan van andere soorten goud

Goud is met andere materialen te mengen om er andere goudsoorten van te maken, zoals roodgoud en witgoud. Er zijn verschillende legeringen beschikbaar, zoals palladium, zink of zilver om toe te voegen aan goud en zo witgoud te krijgen. Bij roodgoud vindt er een legering plaats met zink en koper. Hierdoor ontstaat er een mooie roodzachte kleur.

Call Now Button