Hoe zwaar is goud?

Hoe zwaar is goud?

30 december 2024
Goud is een van de meest begeerde metalen ter wereld, maar hoeveel weegt goud eigenlijk? Dat is een vraag die vaak gesteld wordt door mensen die geïnteresseerd zijn in goud kopen, goud verkopen of goud kopen als belegging. Hier ontdekt u alles over het gewicht van goud, de dichtheid, verschillende karaat gehaltes en hoe u zeker weet wat echt goud weegt. We leggen het allemaal aan u uit.
Leestijd 3 minuten

Soortelijk gewicht van goud

Het soortelijk gewicht (SG) van goud is een aanduiding voor het gewicht per kubieke centimeter, uitgedrukt in g/cm³. Hoe hoger de SG-waarde, hoe hoger de dichtheid van het materiaal is, in dit geval dus van het goud. Het soortelijk gewicht van goud is 19,32 g/cm³. Dat betekent dat goud extreem zwaar is in vergelijking met andere materialen.

Voorbeeld: een blok goud weegt bijna 20 keer zo veel dan een even groot blok water. 

Het soortelijk gewicht van goud maakt het eenvoudig te onderscheiden van andere metalen die vaak lichter zijn. In vergelijking:

  • Lood heeft een soortelijk gewicht van 11,34 g/cm³.
  • Zilver heeft een soortelijk gewicht van 10,49 g/cm³.
  • IJzer heeft een soortelijk gewicht van 7,87 g/cm³.

Het hoge soortelijke gewicht van goud is een belangrijke eigenschap die het zo uniek maakt en helpt bij het weten of het echt goud is.

Is de dichtheid hetzelfde als het soortelijk gewicht van goud?

Hoewel de termen “dichtheid” en “soortelijk gewicht” vaak door elkaar worden gebruikt, is er een verschil. De dichtheid verwijst naar de massa per volume-eenheid, terwijl het soortelijk gewicht de verhoudingen beschrijft. In het geval van goud komt de dichtheid overeen met 19,32 g/cm³. Dit getal is enorm hoog en verklaart waarom goud zo zwaar aanvoelt in vergelijking met bijvoorbeeld een aluminium object van dezelfde grootte.

Soorten gewicht van verschillende goud gehaltes

Goud wordt zelden in zijn puurste vorm (24 karaat) gebruikt voor sieraden, omdat het dan te zacht is. Daarom wordt goud vaak gemengd met andere metalen om het harder en duurzamer te maken. Verschillende goudgehaltes wegen dan ook anders, afhankelijk van de samenstelling.

Hier zijn de meest voorkomende goudgehaltes:

  • 24 karaat goud (100% puur): Dit weegt het zwaarst omdat het alleen goud bevat.
  • 22 karaat goud (91,7% goud): Dit bestaat voor 8,3% uit andere metalen zoals koper of zilver.
  • 18 karaat goud (75% goud): Een veelgebruikt gehalte voor sieraden.
  • 14 karaat goud (58,5% goud): Populair in landen als Nederland.
  • 9 karaat goud (37,5% goud): Bevat relatief veel andere metalen en is lichter.

Het gewicht van een gouden object hangt dus niet alleen af van de grootte, maar ook van het goudgehalte. Hoe hoger het karaat, hoe zwaarder het object zal zijn.

Voorbeeld: Een gouden ring van 10 gram in 18 karaat bestaat voor 7,5 gram uit puur goud en 2,5 gram uit andere metalen.

Hoeveel weegt echt goud?

Echt goud heeft, zoals eerder vermeld, een dichtheid van 19,32 g/cm³. Maar hoe herkent u het gewicht van echt goud?

Hier zijn enkele praktische manieren:

  1. Weegschaal gebruiken: Een nauwkeurige weegschaal helpt het gewicht te bepalen. Vergelijk het resultaat met de geschatte waarde op basis van het karaat gehalte.
  2. Waterverdringingstest: Omdat goud zo zwaar is, kunt u het in water plaatsen en de hoeveelheid water die verplaatst wordt meten. Dit is een klassieke manier om de dichtheid en dus de echtheid van goud te controleren.
  3. Magnetische test: Goud is niet magnetisch, dus een gouden object dat aangetrokken wordt door een magneet is waarschijnlijk nep.
  4. Professionele beoordeling: Een juwelier, met gespecialiseerde apparatuur, kan het exacte gewicht en karaat van het goud vaststellen.

Kortom, goud is een van de zwaarste metalen die er bestaan, met een soortelijk gewicht en dichtheid van 19,32 g/cm³. Het gewicht is afhankelijk van het goudgehalte, maar u kunt altijd rekenen op het feit dat echt goud zwaar aanvoelt.

Wilt u meer weten over de waarde van echt goud? Lees dan onze blog: “Wat is goud waard?”. Of volg hier de actuele goudkoers.

Heeft u na het lezen van deze blog nog vragen? Of wilt u goud kopen of goud verkopen? Dan is Goudonline de specialist die u zoekt en graag verder helpt. Neem contact met ons op en ontdek hoe we u kunnen helpen. U leest hier alvast meer over hoe Goudonline werkt.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

© Copyright Goudonline.nl 2025
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen