Wat is een troy ounce?

Wat is een troy ounce?

23 augustus 2023
Bent u nieuw in de wereld van goud, zilver en andere edelmetalen? Dan bent u ongetwijfeld de term ‘troy ounce’ tegengekomen. Een troy ounce is een specifieke eenheid van gewicht die wordt gebruikt om goud, zilver en andere edelmetalen te meten. Maar waar komt deze term eigenlijk vandaan en waarom wordt hij zo vaak gebruikt in de edelmetaalhandel? De oorsprong van de term ‘troy ounce’ wordt veelal toegeschreven aan de stad Troyes in Frankrijk, waar handelaren van over de hele wereld bijeenkwamen om goederen te verhandelen. Een gestandaardiseerde eenheid van gewicht, zoals de troy ounce, vergemakkelijkte het internationale handelsverkeer.
Leestijd 2 minuten

Hoeveel gram is een troy ounce?

Een troy ounce is een gewichtsmaat die voornamelijk wordt gebruikt bij de handel in edelmetalen. Deze eenheid weegt 31,103 gram. Hierbij geldt dat één troy ounce ongeveer 3 keer lichter is dan de standaard “ons” zoals deze in Nederland bekend is, die 100 gram weegt. Dit verschil in gewicht is van groot belang in de edelmetaalmarkt, waar zelfs kleine hoeveelheden een aanzienlijke waarde vertegenwoordigen.

Wat is 1 Oz?

Wanneer we spreken over ‘1 Oz’, verwijzen we naar één troy ounce. Deze term duidt op de standaardhoeveelheid van een troy ounce. Deze eenheid is een internationaal erkende standaard in de wereld van edelmetalen en wordt gebruikt om de hoeveelheid goud, zilver of andere edelmetalen aan te geven.

Het verschil tussen een troy ounce en een avoirdupois ounce

Het verschil tussen een troy ounce en een avoirdupois ounce zit in het gewicht. Waar een troy ounce 31,103 gram weegt, is een avoirdupois ounce gelijk aan 28,35 gram. Het troy-systeem is gebaseerd op ponden en ounces. Het gebruik van deze gewichtsmaat heeft historische wortels en heeft geleid tot een gestandaardiseerde aanpak in de internationale edelmetaalhandel.

Troy ounce munten kopen bij Goudonline.nl

Bij Goudonline.nl zijn we trots op ons uitgebreide assortiment troy ounce gouden munten en zilveren munten. Onze troy ounce munten vertegenwoordigen niet alleen de intrinsieke waarde van het edelmetaal zelf, maar hebben ook historische en culturele betekenis.

Wilt u uw collectie uitbreiden of investeren in edelmetalen? Bekijk dan onze selectie troy ounce munten op Goudonline.nl en ontdek de schoonheid en waarde die deze kleine eenheid met zich meebrengt.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

Umicore goudbaar 31,1 gram

 2.274,11

1 - 2 weken levertijd

1 troy ounce zilveren Maple Leaf munt 2023

 33,24

1 - 2 weken levertijd

1 troy ounce gouden Philharmoniker munt

 2.293,79

Neem contact met ons op

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen