De goudstandaard uitgelegd

De goudstandaard uitgelegd

10 augustus 2023
De gouden standaard is een term die regelmatig wordt genoemd in financiële kringen en heeft een interessante geschiedenis. Bent u benieuwd naar wat de goudstandaard precies inhoudt en hoe het werkte? En wilt u meer weten over de geschiedenis en de huidige status van de goudstandaard? In dit artikel bespreken we de betekenis en de werking van de gouden standaard.
Leestijd 3 minuten

De gouden standaard: wat is het?

De gouden standaard is een muntstelsel waarbij de economische rekeneenheid een vast gewicht aan goud vertegenwoordigt. Dit betekent dat de waarde van de valuta van een land wordt gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid goud. Wanneer meerdere landen een dergelijke vaste rekeneenheid hanteren, worden de wisselkoersen tussen verschillende nationale valuta feitelijk vastgelegd. Dit systeem was van groot belang voor de ontwikkeling van goudstaven en goudstukken als een vorm van geld.

Het betrof een systeem waarbij de munteenheid tegen een vaste hoeveelheid goud ingewisseld kon worden, zoals bepaald door de wet. Met andere woorden, er werd door de Centrale Bank goud gekocht en verkocht tegen een prijs die vastgesteld was.

Hoe werkte de gouden standaard?

Er waren drie systemen binnen de goudstandaard:

  1. Goud als directe munteenheid (goudcirculatie): In dit systeem werd goud direct als munteenheid gebruikt. Dit betekende dat fysiek goud werd gebruikt als geld in de economie.
  2. Papiergeld te allen tijde inwisselbaar voor goud: Het tweede systeem hield in dat papiergeld te allen tijde kon worden ingewisseld voor goud, waarbij de totale waarde van het uitgegeven geld overeenkwam met de totale hoeveelheid goud van de Centrale Bank.
  3. Geld slechts beperkt inwisselbaar: Het derde systeem, bekend als de papieren standaard, betekende dat geld slechts beperkt inwisselbaar was. Er was meer papiergeld in omloop dan de waarde van de goudvoorraad van de Centrale Bank.

Voordelen van de goudstandaard

Stabiliteit en vertrouwen

Een van de belangrijkste voordelen van de goudstandaard was de stabiliteit die het bood aan nationale valuta. Omdat de waarde van geld direct was gekoppeld aan goud, waren er minder schommelingen in de valutawaarde. Dit creëerde een gevoel van vertrouwen bij zowel binnenlandse als internationale investeerders.

Beheersing van inflatie

De goudstandaard fungeerde als een natuurlijke rem op inflatie. Omdat de overheid gebonden was aan de hoeveelheid goud die ze in reserve hadden, kon ze niet onbeperkt geld drukken. Dit zorgde voor een meer beheerste groei van de geldhoeveelheid, waardoor hyperinflatie werd voorkomen.

Internationale handel

De goudstandaard vergemakkelijkte internationale handel, omdat valuta’s stabiel waren en hun waarden duidelijk waren vastgesteld. Dit bevorderde een gezonde wereldwijde economie, omdat het gemakkelijker was om transacties en handelsovereenkomsten af te sluiten.

Wanneer is de goudstandaard opgeheven?

Hoewel de goudstandaard veel voordelen bood, werd het systeem geconfronteerd met toenemende uitdagingen. Tijdens de Grote Depressie en na de Tweede Wereldoorlog begonnen landen af te stappen van de goudstandaard om meer flexibiliteit in hun monetaire beleid te hebben. In 1971 zette president Richard Nixon de definitieve klap op de goudstandaard door de directe omwisselbaarheid van de Amerikaanse dollar naar goud stop te zetten.

Nederland en de Goudstandaard

Nederland kende verschillende perioden met betrekking tot de goudstandaard:

De goudenmuntenstandaard

Tot 1914 waren bankbiljetten volledig gedekt door goud. Mensen hadden het recht om bankbiljetten in te wisselen voor goud, en het muntgeld had intrinsieke waarde in edele metalen.

De goudkernstandaard

Tussen 1918 en 1936 waren bankbiljetten voor 40% gedekt door goud. Het publiek had beperkt recht op inwisseling, en er kwamen ook onvolwaardige munten in omloop.

De goudwisselstandaard

Vanaf 1945 had de gulden een indirecte band met goud via het Bretton Woods-systeem. Toen de dollar niet meer inwisselbaar was voor goud na 1971, eindigde ook in Nederland de goudstandaard.

Goud en zilver bij Goudonline.nl

Wil je meer weten over goud en zilver? Neem een kijkje op Goudonline.nl en ontdek ons assortiment aan goud- en zilverproducten. Ontdek de schoonheid en historische waarde van deze edelmetalen. Verdiep je in de wereld van goud en zilver als waardevolle aanvulling op je beleggingsportfolio.

Neem vandaag nog de beslissing om goud te kopen en geniet van de diverse voordelen die dit waardevolle metaal met zich meebrengt. Zet de eerste stappen in de wereld van goud, waar schoonheid en historische waarde samenkomen. 

Disclaimer: De informatie in deze blog is bedoeld voor educatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Raadpleeg een professionele financiële adviseur voor advies op maat.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

1 troy ounce gouden Maple Leaf munt 2023/2024

 2.310,75

1 - 2 weken levertijd

Umicore goudbaar 10 gram

 763,32

5 op voorraad

Umicore zilverbaar 50 gram

 104,48

1 - 2 weken levertijd

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen