De goudstandaard uitgelegd

De goudstandaard uitgelegd

10 augustus 2023
De gouden standaard is een term die regelmatig wordt genoemd in financiële kringen en heeft een interessante geschiedenis. Bent u benieuwd naar wat de goudstandaard precies inhoudt en hoe het werkte? En wilt u meer weten over de geschiedenis en de huidige status van de goudstandaard? In dit artikel bespreken we de betekenis en de werking van de gouden standaard.
Leestijd 3 minuten

Wat betekent de gouden standaard?

De gouden standaard is een muntstelsel waarbij de economische rekeneenheid een vast gewicht aan goud vertegenwoordigt. Dit betekent dat de waarde van de valuta van een land wordt gekoppeld aan een bepaalde hoeveelheid goud. Wanneer meerdere landen een dergelijke vaste rekeneenheid hanteren, worden de wisselkoersen tussen verschillende nationale valuta feitelijk vastgelegd. Dit systeem was van groot belang voor de ontwikkeling van goudstaven en goudstukken als een vorm van geld.

Het betrof een systeem waarbij de munteenheid tegen een vaste hoeveelheid goud ingewisseld kon worden, zoals bepaald door de wet. Met andere woorden, er werd door de centrale bank goud gekocht en verkocht tegen een prijs die vastgesteld was.

Hoe werkte de gouden standaard?

Er waren drie systemen binnen de goudstandaard:

  1. Goud als directe munteenheid (goudcirculatie): In dit systeem werd goud direct als munteenheid gebruikt. Dit betekende dat fysiek goud werd gebruikt als geld in de economie.
  2. Papiergeld te allen tijde inwisselbaar voor goud: Het tweede systeem hield in dat papiergeld te allen tijde kon worden ingewisseld voor goud, waarbij de totale waarde van het uitgegeven geld overeenkwam met de totale hoeveelheid goud van de centrale bank.
  3. Geld slechts beperkt inwisselbaar: Het derde systeem, bekend als de papieren standaard, betekende dat geld slechts beperkt inwisselbaar was. Er was meer papiergeld in omloop dan de waarde van de goudvoorraad van de Centrale Bank.

Wanneer is de goudstandaard afgeschaft?

De wereldwijde goudstandaard werd in 1971 afgeschaft. Het systeem van Bretton Woods, waarbij de dollar inwisselbaar was voor goud tegen een vaste prijs, werd beëindigd door de Amerikaanse president Richard Nixon tijdens de zogenoemde Nixon-schok. De omwisseling van goud in Amerikaanse dollars werd opgeheven en twee jaar later kwam het systeem van Bretton Woods officieel ten einde.

De goudstandaard in Nederland

Nederland kende verschillende perioden met betrekking tot de goudstandaard:

De goudenmuntenstandaard – tot 1914

In deze periode waren bankbiljetten volledig gedekt door goud. Mensen hadden het recht om bankbiljetten in te wisselen voor goud, en het muntgeld had intrinsieke waarde in edele metalen.

De goudkernstandaard  –  1918 tot 1936

Tijdens deze periode waren bankbiljetten voor 40% gedekt door goud. Het publiek had beperkt recht op inwisseling, en er kwamen ook onvolwaardige munten in omloop.

De goudwisselstandaard  –  1945 tot 1971

Aan het einde van de goudstandaard had de gulden een indirecte band met goud via het Bretton Woods-systeem. Toen de dollar niet meer inwisselbaar was voor goud na 1971, eindigde ook in Nederland de goudstandaard.

De goudstandaard was een muntstelsel waarbij de waarde van de economische rekeneenheid gekoppeld was aan een vast gewicht aan goud. Het systeem kende verschillende vormen, waaronder goudcirculatie en papiergeld dat inwisselbaar was voor goud. De wereldwijde goudstandaard werd in 1971 afgeschaft, en ook in Nederland heeft de goudstandaard verschillende periodes gekend. Hoewel de goudstandaard niet meer bestaat, blijft het een interessant onderwerp met een rijke geschiedenis.

Goud en zilver bij Goudonline.nl

Wil je meer weten over goud en zilver? Neem een kijkje op Goudonline.nl en ontdek ons assortiment aan goud- en zilverproducten. Ontdek de schoonheid en historische waarde van deze edelmetalen. Verdiep je in de wereld van goud en zilver als waardevolle aanvulling op je beleggingsportfolio.

Neem vandaag nog de beslissing om goud te kopen en geniet van de diverse voordelen die dit waardevolle metaal met zich meebrengt. Zet de eerste stappen in de wereld van goud, waar schoonheid en historische waarde samenkomen. 

Disclaimer: De informatie in deze blog is bedoeld voor educatieve doeleinden en mag niet worden beschouwd als individueel beleggingsadvies. Raadpleeg een professionele financiële adviseur voor advies op maat.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-oprichter Goudonline.nl, edelmetaalspecialist, belegger en investeerder

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

1 troy ounce gouden Maple Leaf munt

 1.887,15

1 op voorraad

Umicore goudbaar 10 gram

 632,26

3 - 5 werkdagen levertijd

Umicore zilverbaar 50 gram

 89,08

3 - 5 werkdagen levertijd

© Copyright Goudonline.nl 2023
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen