Fysiek goud kopen: wat u moet weten

Fysiek goud kopen: wat u moet weten

21 november 2023
Als u overweegt om te investeren in goud, is het belangrijk om te begrijpen hoe u fysiek goud kunt kopen en waar u op moet letten. In dit artikel zullen we ingaan op de verschillende redenen waarom investeren in fysiek goud een goede keuze kan zijn. We zullen ook bespreken wanneer en hoe u uw fysiek goud kunt verkopen en welke belastingimplicaties hierbij komen kijken.
Leestijd 6 minuten

Waarom investeren in fysiek goud?

Goud heeft altijd een speciale aantrekkingskracht gehad op beleggers vanwege de intrinsieke waarde en de rol die het speelt als een veilige haven in tijden van economische onzekerheid. Er zijn verschillende redenen waarom investeren in fysiek goud een verstandige keuze kan zijn.

De voordelen van het bezitten van fysiek goud

  1. Een van de grootste voordelen van het bezitten van fysiek goud is dat het een tastbare vorm van rijkdom is. In tegenstelling tot investeringen op de beurs of in onroerend goed, kunt u fysiek goud daadwerkelijk in handen hebben. Dit kan een gevoel van zekerheid geven, vooral in tijden van financiële instabiliteit. Bovendien heeft goud de neiging om zijn waarde te behouden en zelfs in waarde te stijgen, zelfs wanneer andere investeringen minder presteren.
  2. Een ander voordeel van het bezitten van fysiek goud is dat het een vorm van diversificatie biedt in uw beleggingsportefeuille. Door fysiek goud toe te voegen aan uw beleggingen, kunt u uw risico’s spreiden en bescherming bieden tegen inflatie en economische schommelingen.
  3. Tenslotte biedt fysiek goud ook een vorm van financiële privacy. In tegenstelling tot beleggen in andere activa, is het bezitten van goud discreet en vertrouwelijk. Het is niet onderhevig aan dezelfde rapportagevereisten als bijvoorbeeld aandelen of onroerend goed. Dit kan aantrekkelijk zijn voor beleggers die hun financiële privacy en anonimiteit waarderen.
  4. Bovendien kan het bezitten van fysiek goud ook een emotionele waarde hebben. Goud wordt al eeuwenlang beschouwd als een symbool van rijkdom en status. Het hebben van fysiek goud kan een gevoel van trots en voldoening geven, omdat het een tastbaar bewijs is van uw financiële succes.

Daarnaast heeft goud ook toepassingen buiten de beleggingswereld. Het wordt gebruikt in de elektronica-industrie, de medische sector en de ruimtevaart. Door te investeren in fysiek goud draagt u indirect bij aan deze industrieën en helpt u de vraag naar goud in stand te houden.

Risico’s verbonden aan het investeren in goud

Hoewel het bezitten van fysiek goud veel voordelen heeft, zijn er ook enkele risico’s verbonden aan het investeren in goud. Een van de belangrijkste risico’s is de volatiliteit van de goudprijs. Net als andere grondstoffen kan de prijs van goud aanzienlijk fluctueren op basis van economische factoren, marktomstandigheden en externe gebeurtenissen. Het is belangrijk om te onthouden dat goud geen gegarandeerde winst oplevert en dat de waarde kan dalen.

Een ander risico is het mogelijk verlies of diefstal van uw fysieke goud. Het is essentieel dat u uw investering op een veilige en beveiligde plaats bewaart, zoals een bankkluis of een speciale opslagfaciliteit voor edelmetalen. Het is ook aan te raden om uw goud te verzekeren tegen verlies of diefstal. Hieronder leest u meer over het veilig opslaan en verzekeren van goud.

Daarnaast moet u ook rekening houden met de kosten die gepaard gaan met het bezitten van fysiek goud. Naast de aankoopprijs van het goud zelf, kunnen er kosten zijn voor opslag, verzekering en mogelijk transport. Het is belangrijk om deze kosten in overweging te nemen bij het bepalen van de potentiële rendementen van uw investering.

Verschillende vormen van fysiek goud

Er zijn verschillende vormen van fysiek goud beschikbaar om te kopen. De twee meest voorkomende vormen zijn gouden munten en goudbaren.

Gouden munten en hun kenmerken

Gouden munten zijn een populaire keuze onder beleggers vanwege hun kleinere formaat en hun monetaire waarde. Deze munten worden vaak uitgegeven door overheden en hebben een vastgesteld goudgehalte. Voorbeelden van bekende gouden munten zijn de Krugerrand, de Amerikaanse Golden Eagle en de Canadese Maple Leaf. Het voordeel van het bezitten van gouden munten is dat ze gemakkelijk verhandelbaar zijn en wereldwijd erkend worden.

Daarnaast hebben gouden munten ook historische waarde. Sommige munten zijn al eeuwen oud en hebben een rijke geschiedenis. Ze zijn niet alleen waardevol vanwege het goudgehalte, maar ook vanwege hun zeldzaamheid en culturele betekenis. Het bezitten van dergelijke munten kan een fascinerende manier zijn om de geschiedenis van een land of een bepaalde periode te ontdekken.

Bovendien kunnen gouden munten ook verzamelobjecten zijn. Veel mensen genieten van het verzamelen van verschillende soorten munten uit verschillende landen en tijdperken. Het is een hobby die zowel plezier als potentieel financieel rendement kan bieden.

Goudstaven: wat u moet weten

Goudstaven, of ook wel goudbaren genoemd, zijn grotere stukken goud die meestal worden geproduceerd door gespecialiseerde goudraffinaderijen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende gewichten en afmetingen, variërend van 1 gram tot 1 kilogram of meer. Goudstaven worden vaak gezien als een kosteneffectieve manier om fysiek goud te kopen, omdat ze over het algemeen minder premie hebben dan gouden munten. Het nadeel is echter dat goudstaven minder vloeibaar zijn en moeilijker te verhandelen kunnen zijn dan gouden munten.

Het produceren van goudstaven vereist gespecialiseerde apparatuur en expertise. Goudraffinaderijen zorgen ervoor dat het goud dat wordt gebruikt voor de productie van goudstaven van hoge kwaliteit is en voldoet aan de vereiste zuiverheidsnormen. Het proces om goudstaven te maken omvat het smelten en gieten van het goud in de gewenste vorm en grootte.

Daarnaast worden goudstaven vaak geleverd met een certificaat van echtheid, zoals de LBMA-geaccrediteerd goud, op basis van de vereisten van de London Bullion Market Association. Dit certificaat bevestigt de authenticiteit en zuiverheid van het goud in de staaf.

Hoewel goudstaven minder vloeibaar zijn dan gouden munten, zijn er wereldwijd nog steeds veel kopers en verkopers van goudstaven.

Het proces van het kopen van fysiek goud

Als u besluit om fysiek goud te kopen, zijn er verschillende opties beschikbaar om dit te doen. Hier zijn enkele belangrijke stappen in het koopproces:

Hoe de prijs van goud wordt bepaald

De prijs van goud wordt bepaald door de wereldwijde vraag en aanbod van het edelmetaal. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de actuele goudprijs en de factoren die van invloed kunnen zijn op de prijs, zoals economische gebeurtenissen, politieke ontwikkelingen en vraag vanuit opkomende markten.

Opslag en verzekering van fysiek goud

Als u fysiek goud bezit, is het van groot belang om uw investering veilig op te slaan en te verzekeren. Hier zijn enkele opties en overwegingen:

Veilige opslagopties voor uw goud

Een veilige manier om uw fysieke goud op te slaan is door gebruik te maken van een bankkluis. Banken bieden vaak speciale kluisfaciliteiten voor edelmetalen, waar u uw goud veilig kunt bewaren. Daarnaast zijn er ook particuliere opslagfaciliteiten die gespecialiseerd zijn in het veilig opslaan van kostbaarheden zoals goud. Het belangrijkste is dat u kiest voor een opslagmogelijkheid die voldoet aan uw veiligheidseisen en waar u vertrouwen in heeft.

Het belang van het verzekeren van uw goud

Het verzekeren van uw fysiek goud is essentieel om het te beschermen tegen verlies, diefstal of eventuele schade. U kunt uw goud verzekeren met behulp van een speciale kostbaarhedenverzekering of door het toe te voegen aan uw bestaande inboedelverzekering. Het is belangrijk om de dekking en voorwaarden van uw verzekering te begrijpen en ervoor te zorgen dat deze voldoende is om de waarde van uw goud te dekken.

Veilig fysiek goud kopen bij Goudonline.nl

Bij Goudonline.nl kunt u op een discrete, veilige en gemakkelijke manier fysiek goud kopen tegen aantrekkelijke prijzen. Dit kan zowel online als op afspraak in een van onze vestigingen. Ons assortiment omvat bekende gouden munten en LBMA-geaccrediteerde goudbaren, geschikt voor zowel kleine als grote investeerders.

Bij Goudonline.nl hechten we grote waarde aan de kwaliteit van onze producten. We begrijpen ook dat u in de toekomst wellicht uw aangekocht goud wilt verkopen. Daarom bieden we een volledige terugkoopgarantie op al onze producten, ongeacht de actuele goudprijs. U kunt er te allen tijde op vertrouwen dat u uw gouden munten moeiteloos aan ons kunt terugverkopen tegen een eerlijke prijs. Op deze manier combineert u de flexibiliteit van uw goudbelegging met de zekerheid van een betrouwbare partner voor de verkoop ervan.

Over de auteur

Wim Bischoff
Wim Bischoff
Mede-eigenaar Goudonline.nl

Ook interessant

Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.

Goud of zilver kopen?

Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.

Umicore goudbaar 1 gram

 103,19

Neem contact met ons op

Umicore goudbaar 100 gram

 7.286,92

3 - 5 werkdagen levertijd

Gouden tientje diverse jaartallen

 466,40

9 op voorraad

1 troy ounce gouden Krugerrand munt 2023/2024

 2.321,44

1 - 2 weken levertijd

Gerelateerde berichten

© Copyright Goudonline.nl 2024
Gebouwd door Saam' Marketing uit Groningen