De spotprijs van goud wordt dagelijks vastgesteld in Amerikaanse dollars. Deze koers vormt de basis, maar de uiteindelijke prijs ligt altijd hoger. Er komen marges, btw, verwerkingskosten en soms invoerrechten bij. Ook de vorm van het goud – munt, baar of sieraad – speelt mee. Daardoor kan goud in het ene land goedkoper zijn dan in het andere, ondanks dezelfde uitgangsprijs.
Niet elk land hanteert dezelfde belastingregels of marges. In landen waar goud een belangrijk cultureel of economisch product is, ziet u vaak een levendige markt en scherpe prijzen. Toch zegt een lage prijs niet alles: betrouwbaarheid is minstens zo belangrijk.
Dubai is populair onder goudkopers vanwege de Gold Souk. Er geldt nauwelijks belasting op beleggingsgoud en het aanbod is groot. Daardoor liggen de marges vaak laag. Let wel goed op of het goud gecertificeerd is.
In Turkije is goud verweven met tradities. Door de zwakke lira kan goud aantrekkelijk geprijsd zijn voor buitenlanders. Tegelijk verschilt de betrouwbaarheid van aanbieders sterk.
Zwitserland staat bekend om zijn transparante en betrouwbare goudhandel. De prijzen liggen iets hoger, maar daar staat zekerheid tegenover. Ideaal voor wie zekerheid belangrijker vindt dan de laagste prijs.
In deze financiële hubs koopt u goud onder gunstige voorwaarden. De markten zijn professioneel georganiseerd, en vaak belastingvriendelijk voor beleggers.
Nederland is niet het goedkoopste land om sieradengoud te kopen, vooral vanwege het standaard 21% btw-tarief op niet‑beleggingsgoud. Toch betekent dat niet dat goud kopen in Nederland per definitie duurder is. In Nederland kunt u namelijk beleggingsgoud kopen dat is vrijgesteld van btw. Dit gaat om fysiek goud zoals goudbaren en bepaalde gouden munten met een zuiverheid van ten minste 99,5%.
Wilt u weten hoeveel procent goud er in jouw sieraad of goudbaar zit? Lees dan ons blog: Wat is karaat?
De goudprijs die wij hanteren is gekoppeld aan de actuele internationale spotprijs. Zo weet u altijd zeker dat u goud koopt tegen een eerlijke en transparante prijs.
Goedkoop goud kopen is niet altijd de beste keuze. Wat voordelig lijkt, kan duur uitpakken door risico’s zoals nepgoud, invoerbeperkingen of gebrek aan garantie. Soms is iets meer betalen bij een erkende aanbieder in Nederland of Zwitserland de veiligste keuze. Wilt u zeker weten dat u veilig én voordelig koopt? Bij Goudonline kunt u altijd terecht voor betrouwbaar advies. Zo combineert u een goede prijs met zekerheid.
Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.
Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.
We zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09:30 tot 17:30