Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op de goudprijs. Hieronder benoemen wede belangrijkste marktfactoren en macro-economische omstandigheden.
Macro-economische factoren zijn factoren die de hele economie beïnvloeden. Ze hebben daarom een grote invloed op de goudprijs. Enkele belangrijke macro-economische factoren zijn inflatie, rentestanden en de wisselkoers van de Amerikaanse dollar.
Bij inflatie wordt de waarde geld minder waard. Dit komt doordat goederen en diensten in prijzen stijgen. Dit zorgt ervoor dat beleggers op zoek gaan naar andere mogelijkheden om hun vermogen te beschermen tegen inflatie. Goud wordt gezien als een bescherming tegen inflatie, omdat het zijn waarde in de loop der tijd behoudt. Als gevolg van de toenemende vraag stijgt de goudprijs.
In 2023 was de inflatie hoog, maar is in 2024 iets gedaald. Dit kan de vraag naar goud als bescherming tegen inflatie verminderen.
Rentestanden zijn de vergoeding die je krijgt voor het uitlenen van geld. Als de rente stijgt, wordt het aantrekkelijker om geld uit te lenen. Dit komt doordat je dan meer winst kunt behalen. Denk hierbij aan een spaarrekening of het kopen van obligaties. Hierdoor neemt de vraag naar goud af en daalt de goudprijs. In 2023 begonnen centrale banken met het verhogen van de rente om de inflatie te bestrijden. In 2024 is dit proces doorgegaan en zijn de rentestanden verder gestegen.
Goud wordt wereldwijd verhandeld en de prijs wordt uitgedrukt in Amerikaanse dollars. Als de waarde van de dollar stijgt vergeleken met andere valuta’s, wordt het voor beleggers uit andere landen duurder om goud te kopen. Dit komt doordat ze meer dollars moeten betalen voor hetzelfde gewicht goud. Als gevolg hiervan neemt de vraag naar goud af en daalt de prijs.
In 2023 was de waarde van de dollar ten opzichte van andere valuta’s sterk gestegen. In 2024 is de waarde van de dollar iets gedaald, maar blijft deze nog steeds hoog.
Marktfactoren zijn factoren die de vraag en het aanbod van een product of dienst beïnvloeden. Dit zijn zowel interne als externe factoren die de prijs van een product of dienst omhoog of omlaag brengen.
Interne marktfactoren zijn factoren die binnen een markt liggen. Ze hebben te maken met de manier waarop de markt werkt. Denk hierbij aan de vraag, het aanbod en de concurrentie.
Externe marktfactoren liggen buiten de markt. Ze hebben te maken met de omgeving waarin de markt zich bevindt. Dit zijn bijvoorbeeld economische en politieke omstandigheden, maar ook technologische of sociaal-culturele ontwikkelingen.
Goud is een schaarse grondstof, waardoor de prijs wordt bepaald door vraag en aanbod. Als de vraag naar goud toeneemt, leidt dit tot een stijging van de prijs. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er een grotere vraag is naar gouden sieraden of als Centrale Banken meer goud willen kopen.
Daarnaast speelt ook het aanbod van goud een rol. Als er minder goud wordt geproduceerd, of als er regels en beperkingen zijn op het delven ervan, wordt goud schaarser. Om deze reden kunt u ook verwachten dat dit de goudprijs omhoog stuwt.
In 2023 was de vraag naar goud hoog, onder meer door de oorlog in Oekraïne en de hoge inflatie. In 2024 is de vraag naar goud nog steeds hoog.
In tijden van economische onzekerheid zoeken beleggers naar veilige alternatieven zoals goud. Dit komt doordat goud zijn waarde behoudt, zelfs als de waarde van andere beleggingen, zoals aandelen, daalt. Als de economie herstelt en de onzekerheid afneemt, zijn beleggers minder geneigd om goud te kopen. Dit komt doordat ze minder risico willen nemen in tijden van economische groei.
In 2023 was er veel economische onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en de pandemie. In 2024 is er nog steeds enige onzekerheid. Politieke onzekerheid. Als er politieke onrust ontstaat, neemt de vraag naar goud toe. Beleggers willen dan hun beleggingen spreiden en kiezen voor goud als een betrouwbaar actief tijdens onzekere tijden. Deze grotere vraag draagt bij aan een stijging van de goudprijs, omdat goud wordt beschouwd als een stabiele investering te midden van politieke uitdagingen.
In 2023 was er veel politieke onzekerheid door de oorlog in Oekraïne en de Amerikaanse presidentsverkiezingen. In 2024 is er nog steeds enige politieke onzekerheid, maar deze is minder groot dan in 2023.
Hieronder zie je de goudkoers van de afgelopen jaren.
Analisten van banken zijn verdeeld over de verwachtingen voor de goudprijs in 2024. De analisten van banken die verwachten dat de goudprijs stijgt, wijzen op de hoge inflatie en de politieke onzekerheid als belangrijkste drijfveren. De analisten die verwachten dat de goudprijs zal dalen, wijzen op de hoge rentestanden en het economisch herstel als belangrijkste risico’s.
De volgende analisten geven hun verwachting voor de goudprijs in 2024:
Lees hier meer over de goudprijsverwachting voor 2025.
In de afgelopen jaren heeft de goudmarkt verschillende trends laten zien.
Bent u op zoek naar een betrouwbare manier om te investeren in goud in 2024? Bij Goudonline.nl doen we er alles aan om het kopen en verkopen van edelmetalen voor elke klant moeiteloos, discreet, en vooral plezierig te maken. Onze klanten geven ons een geweldige score van 9,4, wat ons trots maakt.
Sinds we in 2019 begonnen zijn in Groningen, zijn we gegroeid tot een landelijke speler met 11 locaties verspreid over Nederland. Ons team van ervaren specialisten heeft duizenden klanten geholpen met zowel de inkoop als verkoop van edelmetalen. We staan klaar om u discreet bij te staan in al uw goudgerelateerde wensen.
Bij Goudonline.nl kunt u ook eenvoudig een taxatiepakket aanvragen, waarmee u het taxatieproces online kunt doorlopen.
Duik dieper in ons informatiecentrum en lees meer interessante artikelen over onderwerpen als goud, zilver, beleggen, economische nieuws, koers ontwikkelingen en heel veel meer.
Geïnteresseerd in het kopen van fysiek goud of zilver? Wij hebben een ruim aanbod van LBMA-geaccrediteerd edelmetaal. Ons assortiment bestaat naast goud en zilverbaren ook uit gouden en zilveren munten. Onze producten zijn wereldwijd erkend en verhandelbaar.
We zijn maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 09:30 tot 17:30